Medi ambient

El pitjor foc dels últims 25 anys

Dos cigarrets tirats van iniciar ara fa un any els focs de l'Empordà

Quatre víctimes mortals i 13.000 hectàrees cremades va causar l'incendi, que només es va donar per controlat al cap de cinc dies

Els danys a béns públics en 13 municipis es van xifrar en 1,3 milions, i en 143,6 milions els danys agrícoles i forestals

Els focs del juliol del 2012són el pitjor incendi a les comarques gironines dels darrers 26 anys

El 22 de juliol del 2013, a la una del migdia, al pàrquing del Pertús, s'iniciava un incendi que només es va donar totalment per controlat cinc dies després, el 27 de juliol, a tres quarts de vuit del matí. Per acabar-ho de complicar, el primer dia s'havia declarat un segon incendi a les set de la tarda a Portbou. Tot i que els bombers van aconseguir controlar aquell segon focus al cap d'unes hores, allà es van produir dues de les quatre víctimes mortals d'aquells dies: el pànic dels conductors atrapats a la carretera N-260 va provocar fugides precipitades i un pare de 60 anys i una filla de 15 van morir en llançar-se al mar a la Punta Rosa i colpejar-se contra el penya-segat. La primera víctima havia estat un veí de Llers de 76 anys que havia mort d'un atac de cor en veure's envoltat per les flames, la quarta va ser un home de nacionalitat francesa que havia estat localitzat a Agullana i que no va sobreviure a les cremades de més del 80% del cos que es va fer.

13.824 hectàrees

Pel territori de la comarca de l'Alt Empordà, el balanç es va saldar amb 13.824 hectàrees cremades i 17 municipis afectats. La Generalitat va xifrar unes setmanes més tard en 143,6 milions d'euros els danys agrícoles i forestals provocats per l'incendi. Aquesta xifra incloïa, entre d'altres, tota la producció forestal (suro i llenya) perduda i els camps de pastures calcinats pel foc. Els danys a béns públics a 13 municipis afectats van sumar 1,3 milions d'euros.

Els focs de l'estiu passat ja han entrat al rànquing del pitjor incendi a les comarques gironines dels darrers 26 anys. En els dos focus del dia 22 de juliol, l'origen del foc es va atribuir a burilles de cigarrets. Malgrat l'èmfasi que es va posar en les investigacions –que fins i tot van incloure anàlisis d'ADN a les burilles–, no van poder desembocar en cap inculpació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.