Medi ambient

maresme

L'Alt Maresme ja depura del tot les aigües residuals

El Consell Comarcal es fa càrrec de la gestió de les plantes de pretractament i tractament i confirma que funcionen a ple rendiment

L'equipament costa 3,3 milions anuals i beneficia 5 municipis

La darrera gran depuradora que s'ha construït a Catalunya ja tracta les aigües residuals d'una població de 150.000 habitants dels municipis de Pineda de Mar, Malgrat de Mar, Palafolls, Santa Susanna i Calella. Avui el Consell Comarcal del Maresme ha oficialitzat que assumeix la gestió de l'equipament, tant la planta construïda a redós de l'antiga pedrera de Montpalau com el centre de pretractament al costat del cementiri de Pineda i que ha estat remodelat. El cost anual de les dues instal·lacions puja a 3,3 milions d'euros i dóna feina a 14 treballadors. la vicepresidenta primera del Consell, Marisa Ferreres, ha signat aquest mati l'Acta de Comprovació de les Obres de les instal·lacions que li ha lliurat el director de l'Àrea de Sanejament d'Aigües Residuals i Director de l'Àrea d'Execució Actuacions (ACA), Josep Maria Obis. Ferreres va confirmar ahir que les instal·lacions es van posar en marxa en període de proves el 4 de setembre. “S'han fet les comprovacions adequades i durant un temps es farà el seguiment corresponent per garantir que tot funciona bé”, ha precisat. La planta, amb un cost total que supera els 50 milions d'euros, es va començar a construir l'any 2008 amb un projecte molt ambició que contemplava, a banda de l'estació depuradora, el sistema terciari que havia de reaprofitar les aigües tractades i un centre d'interpretació destinat a tasques pedagògiques. El projecte final, retallat per totes bandes, només garanteix la posada en funcionament de la depuradora. La posada en marxa de l'equipament de sanejament acaba, en un principi, amb el tractament deficient de les aigües residuals que anaven a parar a mar en una zona eminentment turística i que viu principalment dels seus atractius de sol i platja. La planta està preparada per fer un tractament biològic de 54.000 m3 d'aigua al dia. El centre de pretractament, ubicat a uns tres quilòmetres de la nova estació, s'ha construït semisoterrada amb un projecte tècnic i arquitectònic “que evita l'impacte paisatgístic i ambiental”.

Amb la depuradora de l'Alt Maresme, es completa el mapa de sanejament de la comarca i es dóna finalment cobertura als trenta municipis que l'integren. A banda de la nova planta, el Consell Comarcal gestiona les depuradores de Teià, Mataró, Òrrius, Sant Andreu de Llavaneres, Arenys de Mar, Sant Pol de Mar, Sant Genís de Palafolls i Tordera i està previst que el mes de febrer de 2013 assumeixi també la gestió de l'estació d'aigües residuals de Can Massuet-El Far (Dosrius). En total el Maresme està connectat amb 42 estacions de bombament i compta amb 98 quilòmetres de col·lectors.

LA XIFRA

3,3
milions
costarà anualment mantenir en funcionament la nova estació depuradora de l'Alt Maresme

Conflicte amb els veïns

Un grup de veïns de la zona de Bellamar, la més propera a l'estació de pretractament de les agües residuals ubicada al costat del cementiri municipal està en peu de guerra des de fa mesos. Denuncien que les instal·lacions fan soroll, sobretot durant la nit, i mala olor. Han traslladat les seves queixes tant a l'Ajuntament de Pineda com als responsables de l'ACA però, de moment, consideren que no hi ha hagut una solució satisfactòria. Des del consistori pinedenc, l'alcalde, Xavier Amor (PSC), s'ha compromès amb els veïns a resoldre la problemàtica. Tot i això, en declaracions a Ràdio Pineda aquesta tarda, Amor s'ha mostrat sorprès davant l'anunci que el Consell Comarcal ha assumit la gestió de la depuradora. L'alcalde diu que, en cas de ser així, l'organisme comarcal haurà actuat “amb deslleialtat institucional”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.