Medi ambient

medi ambient

Proposen una planta de biomassa per a les Gavarres

El president del Consorci aprofita l'acte de lliurament dels premis Les Gavarres 2011 per denunciar els efectes de les retallades

La bisbalenca Maite Mer guanya el XXI premi Joan Xirgo

Posar en marxa una planta en què es pugui tractar la biomassa que es genera al massís de les Gavarres i convertir-la en energia. Aquesta va ser una de les propostes que van coincidir a defensar vàries de les persones que ahir van intervenir en l'acte de lliurament dels premis Les Gavarres 2011 en una sala del centre cívic Vicenç Bou de Platja d'Aro, que es va omplir de gom a gom. El primer a parlar de la creació d'una planta de biomassa va ser un dels premiats del vespre, el silvicultor Joan Botey, guardonat amb la XV edició del premi Cirera d'Arboç. A Botey se li va reconèixer la implicació en la gestió, preservació i la descoberta de les Gavarres. El president del Consorci, Josep Perich, i el vicepresident de la Diputació de Girona, Miquel Calm, van donar suport a la moció de Botey i es van referir al projecte de la planta com una inversió de futur que, a més de reportar beneficis ecològics per al massís, crearia llocs de treball.

El moment més esperat de l'acte va ser el lliurament de la XXI edició del premi Joan Xirgo, que en aquesta ocasió es va emportar la bisbalenca Maite Mer per un treball sobre els cants i les tradicions de les Gavarres. El premi té per objecte recompensar la realització d'un projecte de recerca inèdit sobre qualsevol temàtica que contribueixi al coneixement i estudi dels valors del massís de les Gavarres. Els organitzadors van destacar l'alta participació que ha tingut aquest premi: es van presentar tretze propostes. El premi consisteix en una dotació en metàl·lic de 6.000 euros i la publicació del treball dins de la col·lecció Lluís Esteve que edita el Consorci. La guardonada va sorprendre el públic cantant una cançó popular.

En el marc d'aquest acte, també es va lliurar el II Premi Assumpta Fabré Dachs. Dels treballs de recerca presentats ha resultat guanyador Estudi de l'alimentació de l'òliba (‘Tyto alba') a partir de l'anàlisi d'egagròpiles, presentat per Mar Domingo, de l'institut Jaume Vicens Vives de Girona. El premi és una beca de 1.000 euros per fer un mes de pràctiques al Consorci, dues col·leccions de la biblioteca Lluís Esteve (una per a l'alumne i l'altra per al centre) i una activitat pedagògica gratuïtat a la finca de Can Vilallonga (per al centre). L'acte es va iniciar amb la presentació del vuitè número de la col·lecció Biblioteca Lluís Esteve titulat Gestió silvopastoral dels boscos mediterranis: el cas del massís de les Gavarres, a càrrec de Jordi Bartolomé Filella, professor de la UAB.

LA FRASE

Es podria aprofitar la biomassa que es genera a les Gavarres per extreure'n energia per a les poblacions
Joan Botey
guanyador del XI premi cirera d'arboç

La viabilitat del Consorci

El president del Consorci, l'alcalde de Flaçà, Josep Perich, va denunciar que, a les acaballes de l'any, no havien rebut els diners de la subvenció atorgada per la Generalitat. I va parlar de la necessitat de “buscar fórmules màgiques”, de “reinventar el funcionament” d'aquesta entitat i apostar per “noves vies de finançament” per poder tirar endavant el Consorci i totes les tasques que s'hi duen a terme. En aquesta línia, no va descartar que hagi d'haver-hi un “aprimament” de l'estructura del Consorci després de valorar curosament el paper que hi juga cadascuna de les administracions i institucions que hi són presents. Amb tot, Perich, que fa poc que ocupa la presidència del Consorci, va expressa la seva intenció de no defallir a pesar de les dificultats a què ha de fer front.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.