Medi ambient

MEDI AMBIENT

Estudien l'amenaça de les teixedes a la serra de Llaberia

El projecte que ha fet el Centre Tecnològic Forestal proposa una gestió activa per millorar-ne la conservació

Durant el darrer any un equip d'investigadors del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya ha desenvolupat un projecte sobre l'estat d'amenaça d'aquesta espècie d'interès comunitari a la serra de Llaberia, al Priorat. L'estudi ha permès implantar les mesures de conservació i recomana potenciar les plantes tutores que protegeixen les teixedes dels herbívors i les plantes esquers que atreuen els animals dispersors, a més de protegir-les contra els incendis amb franges protectores.

Jordi Campdrodon, un dels científics que ha participat en l'estudi, explica que “a diferència d'altres coníferes que es dispersen pel vent, aquesta espècie ho fa a través dels animals que es mengen els fruits atrets pel seu color vermell i que actuen com a dispersadors indispensables de les llavors”. Amb tot alguns herbívors, com ara les cabres, que toleren la toxicitat de les fulles posen en perill la regeneració del teix, detectant-se en aquesta zona exemplars afectats per un elevat consum.

El treball d'investigació encarregat pel Consorci de la Serra de Llaberia, que anteriorment i dins d'un projecte de la Fundación Biodiversidad va fer l'inventariat de teixedes a la zona que comprèn100 ha de terreny sota bosc, s'ha centrat en l'herbivorisme i en la dispersió i depredació de fruits.

A banda dels mostrejos que s'han realitzat, s'ha aplicat la tècnica del trampeig fotogràfic, que ha permès identificar animals que actuen com a dispersadors, en què, a banda dels ocells, la tegina també hi participa. És aquest aspecte en què es vol aprofundir especialment, i per això s'han creat tancats, zones excloses d'herbívors amb l'objectiu de valorar, a més llarg termini, l'impacte que tenen els herbívors sobre el teix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.