Medi ambient

Jutgen vuit caçadors de barraca d'Alcanar per haver agredit un pèrit que feia un informe per a la UE

Els fets es remunten a l'octubre del 2007 i ahir es va celebrar la vista oral

Segons va declarar ell mateix en el judici d'ahir, les nits del 21, 22 i 23 d'octubre del 2007, Eberhard Schneider estava realitzant als termes d'Alcanar i Ulldecona un informe sobre la caça en barraca per a la Unió Europea, quan va ser perseguit i insultat i finalment agredit per una vintena de persones, que li van donar cops de puny, li van arrencar la càmera fotogràfica que portava i li van robar la targeta de memòria amb les fotografies que havia pres. Ahir es van asseure al banc dels acusats vuit d'aquests presumptes agressors, un dels quals era una dona que va quedar descartat que hagués participat en la baralla. D'aquests vuit restants, Schneider només va reconèixer l'home que li va donar els cops de puny a la cara i el jove que li va prendre la càmera. Cinc més van ser identificats per altres testimonis, després que se'ls localitzés a través de les matrícules dels cotxes. La vista oral va durar més de cinc hores i tant la fiscalia com l'acusació particular van considerar provat que els acusats havien comès diversos delictes de faltes. «Creiem que hi ha indicis suficients per demanar penes per danys, furt, injúries i amenaces», va manifestar l'advocat de l'acusació particular, Albert Calduch. En aquest sentit l'acusació va sol·licitar per als acusats la pena màxima de dos mesos de multa per la falta de lesions i furts i 20 dies més per danys i coaccions –la quantitat és en funció del poder adquisitiu de cadascú–. Per la seua banda, l'advocat de la defensa, Santiago Beltran, va demanar l'absolució per als seus defensats al·legant que no havien quedat prou provades les agressions. A més els acusats van al·legar que l'home –que no parla espanyol– va entrar a les seues finques i en cap moment es va acreditar.

«Caça selectiva»

La caça en barraca és una pràctica cinegètica prohibida per la Unió Europea perquè es considera massiva i no selectiva, ja que es creu que com en altres paranys es poden capturar espècies protegides. Per contrastar aquesta consideració, el Departament de Medi Ambient va encarregar fa dos anys dos estudis al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya sobre la selectivitat de la caça en barraca. Els resultats del segon estudi han estat valorats molt positivament per l'Associació Cinegètica de Barraquistes de Catalunya perquè creuen que els dóna la raó. «L'informe diu que és selectiva en un 98%», comenta el seu president, Xavier Fontana. El cert és que en l'informe, tot i que admet que avaluar el grau de selectivitat és molt difícil, sí que es poden establir pautes com ara l'horari de caça o les dimensions de la barraca per evitar que es capturen espècies no cinegètiques, com ara caçar a partir de les 8 del vespre i abans de les 6 del matí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.