Medi ambient

Medi Ambient

Alarma pel clot d’Espolla

Els sectors ecologistes del Pla de l’Estany temen que el paratge natural de Melianta pugui morir d’èxit, de tants visitants que té

L’Ajuntament té a punt l’ordenació de la zona, que inclourà unes cordes al perímetre

L’atracció que desperta el clot o platja d’Espolla, a Fontcoberta, combinada amb la recent obertura d’un camí que rodeja el paratge, fan témer a l’entitat naturalista del Pla de l’Estany Limnos un increment de visitants i el consegüent impacte negatiu que això tindrà en aquest espai protegit. De fet –i d’aquí ve el toc d’alarma–, quan el clot es va omplir d’aigua fa poques setmanes, s’hi va veure més gent que mai que s’hi havia concentrat sobretot per contemplar l’espectacle de l’estanyol temporal, però també molts que es dedicaven a capturar els populars triops –una espècie protegida– i amfibis com el gripau corredor, que apareixen quan hi ha aquestes crescudes. Segons Limnos, hi ha qui els agafa amb galledes i salabrets, i fins i tot aquest cop hi havia –asseguren– persones a l’interior de l’aigua. No és la primera vegada que l’associació naturalista crida l’atenció sobre l’amenaça que per a la fauna i flora del paratge suposa l’excessiva presència humana i, en especial, l’actitud incívica d’alguns. “Malauradament, preocupa que l’espai pugui morir d’èxit. Cal recordar que agafar amfibis i triops és motiu de denúncia greu, i és sancionable per la llei”, adverteixen des de l’entitat naturalista. Arran de la detecció del problema, l’Ajuntament va instal·lar uns cartells provisionals en què es demanava respecte per l’entorn.

El consistori assegura que el problema està en vies de resoldre’s, amb la col·locació de plafons informatius i de prohibició definitius, així com el tancament suau de tot el perímetre, que es farà amb murs de pedra de la zona, en alguns trams, i en d’altres, amb unes cordes d’espart. La intervenció, supervisada pel Consorci de l’Estany, ja fa temps que estava prevista. També s’ha parlat amb els agents rurals, que miren de passar-hi més sovint. “De totes maneres, és molt difícil eliminar les actituds incíviques al cent per cent; en el fons depèn del fet que la gent en sigui conscient”, admet l’alcalde, Joan Estarriola.

El clot o platja d’Espolla és una zona d’interès natural situada a Melianta. Conté una surgència d’aigua que s’activa quan, arran de les pluges, s’omplen els aqüífers que es nodreixen de les precipitacions a l’Alta Garrotxa. El paisatge que s’hi forma és d’una bellesa singular i, a més, té l’interès afegit de ser efímer, ja que dura tan sols uns dies. Quan el nivell sobrepassa la capacitat del clot, l’aigua s’escapa per una riera que travessa el pla de Martís i cau al Fluvià en l’anomenat salt de Martís, un altre espectacle natural.

D’entre la rica fauna i flora que viu en aquest entorn destaquen els triops, un crustaci de com a molt 3 cm que ja existia en el triàsic superior (fa uns 200 milions d’anys), per la qual cosa és considerada una de les espècies actuals més antigues. Dipositen els ous sota el fang i els nous triops no en surten fins que no arriben les pluges. De mitjana, viuen poc més de dos mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona