Medi ambient

L'incendi de Cerbi ja ha cremat 317 hectàrees

Segona jornada de treball dels Bombers i els Agents Rurals, que preveuen una extinció complicada

Gairebé el 40% de la superfície afectada pertany al Parc Natural de l'Alt Pirineu

L'incendi forestal que crema en una zona d'alta muntanya propera al poble de Cerbi, dins el terme municipal de la Guingueta d'Àneu, al Pallars Sobirà, continuava actiu al tancament d'aquesta edició i ja havia afectat 317 hectàrees, bàsicament de matoll i pastures, segons els darrers càlculs perimetrals dels Agents Rurals. El foc, de baixa intensitat, es va originar dissabte al voltant de les 18.20 h i se situa a vora 2.400 metres d'altura, a la falda del pic de Pilàs.

Set dotacions aèries van treballar ahir durant tota la jornada per tal d'apagar les flames. El nombre tan elevat de mitjans aeris s'explica pel tipus d'orografia del terreny, que dificulta els treballs i l'accés dels efectius per via terrestre. Les tasques dels Bombers es van centrar ahir a ancorar la zona de cua del flanc esquerre de l'incendi amb eines manuals per tal d'assegurar el perímetre en tota aquesta zona. Els helicòpters dels Bombers i dels Agents Rurals van transportar el personal de terra fins al lloc de l'incendi tot donant suport amb descàrregues d'aigua, cosa que també van fer els hidroavions. Cal recordar que l'incendi es troba allunyat de nuclis de població i d'explotacions agrícoles o ramaderes,i que, per tant, no ha estat necessari fer cap desallotjament preventiu. El foc, en qualsevol cas, evoluciona amb baixa intensitat, fet que no impedeix que els Bombers de la Generalitat prevegi una extinció complicada.

40% d'afectació al parc

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha xifrat en el 40% l'afectació de l'incendi en superfície inclosa dins els límits del Parc Natural de l'Alt Pirineu. La majoria del sòl afectat, segons indica el mateix departament, correspon a matollars i protectors de sòl de difícil recuperació.

Tot i les nombroses hectàrees cremades i l'espectacularitat de les imatges, l'alcalde de la Guingueta d'Àneu, Josep Cervós, ha assegurat que el foc declarat a la muntanya de Cerbi “no preocupa” i que “està lluny de qualsevol lloc habitat del municipi”. “Encara més, creiem que ajudarà a netejar i regenerar les pastures en aquesta zona d'alta muntanya”, va afegir Cervós.

Les causes de l'incendi encara es desconeixen. Tot i així, alguns alcaldes de la zona ja hi han dit la seva. A falta de confirmació oficial, l'alcalde de la Guingueta d'Àneu, Josep Cervós, creu que el foc l'hauria causat un llamp. No pensa el mateix l'alcalde d'Esterri d'Àneu, Ramon Villuendas, que en un vídeo que ha publicat al seu perfil de Facebook ha insinuat que l'incendi hauria estat causat per la presumpta crema controlada d'algun “graciós”. Villuendas ha lamentat que la Generalitat “haurà de pagar un dineral en recursos” per apagar l'incendi.

Amb l'ocàs, la cinquantena d'efectius de bombers i Agents Rurals es van retirar de les tasques d'extinció, que es reprendran aquest matí amb la sortida del sol. Els Bombers preveuen delimitar el perímetre del foc per evitar que aquest es propagui cap a zones habitables, fet poc probable a hores d'ara.

LA XIFRA

317
hectàrees
cremades, segons el càlcul aproximat dels Agents Rurals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia