Administracions

La fiscalia arxiva el cas del sou de l'alcalde de Castellfollit de la Roca

Conclou que no hi ha ni malversació de fons públics ni prevaricació i suggereix que, com a molt, s'hauria de tractar com un tema administratiu

El fiscal ha conclòs que no hi ha indici de malversació de fons públics ni de prevaricació darrere el sou de l'alcalde de Castellfollit de la Roca, Moisès Coromina (CiU), i ha arxivat el cas. No es pot descartar –considera la fiscalia– que es tracti d'un afer que s'hauria de dur al jutjat contenciós administratiu. Coromina va declinar fer declaracions a aquest diari. La fiscalia havia obert d'ofici una investigació quan en el ple de l'octubre de l'any passat l'equip de govern va aprovar una indemnització mensual de 500 euros per a l'alcalde, per complementar la seva pensió de jubilació. Els diners sortien de les retribucions que dos regidors del govern van renunciar a cobrar, i de la partida que percebia el grup de CiU. Les diligències obertes per la fiscalia es referien a dos possibles delictes: un de malversació de diners públics i un altre de prevaricació perquè considerava que l'alcalde es podria haver extralimitat en les seves funcions. La fiscalia va actuar d'ofici, arran de les notícies que van sortir als mitjans de comunicació. L'alcalde va haver de renunciar al sou d'alcalde quan es va jubilar, perquè no podia cobrar dos salaris públics alhora. Per continuar percebent una retribució per la seva dedicació a l'alcaldia, l'equip de govern va fer valer la seva majoria i va aprovar que percebés 500 euros al mes en forma d'indemnització. Els diners surten del sou de dos dels sis regidors de l'equip de govern que van acceptar deixar de cobrar, dels diners que rebia el grup municipal de CiU i, la resta, de la partida que el pressupost municipal destinava a pagar la Seguretat Social de Coromina. Al llarg d'aquests mesos, la Guàrdia Civil ha demanat informació a l'Ajuntament i ha pres declaració a bona part del ple municipal.

El fiscal ha conclòs que no hi ha prevaricació perquè Coromina no va actuar amb arbitrarietat i injustícia de forma conscient i es descarta la malversació perquè l'import de la indemnització no afecta les arques municipals, en tractar-se de dos regidors i un grup polític que renuncien a salari de forma voluntària.

“S'ha de regularitzar”

El consistori té pendent d'aprovar un quadre de retribucions en concepte d'indemnitzacions, que serveixi per regularitzar la situació de l'alcalde. La proposta es va debatre en el ple del juny i va quedar sobre la taula, arran del desacord de l'oposició. Aquesta proposta preveu un màxim de 6.000 euros per any per a l'alcalde –deu plens a 65 euros per sessió i 120 reunions a 50 euros–; 2.400 euros anuals per als dos tinents d'alcalde; 1.800 euros per al regidor tresorer, i 1.100 euros per a la resta de regidors del govern. Els de l'oposició tindrien 65 euros per ple. El cap de l'oposició, Miquel Reverter (ERC-AM), va descartar ahir la possibilitat de recórrer a la via administrativa. En canvi, va reclamar que es debati en un ple el quadre de retribucions. “S'ha de regularitzar, cal fer les coses ben fetes”, va assenyalar.

LA XIFRA

6.000
euros anuals
és la retribució per a l'alcalde que l'equip de govern va aprovar en el ple de l'octubre de l'any passat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.