Administracions

judicial

Dos anys de presó i catorze d'inhabilitació per a l'exalcalde de Planoles

L'Audiència de Girona el condemna per malversació de 15.000 euros i per prevaricació

Un acord evita la presó a Josep Antoni Fernàndez

L'Audiència de Girona ha condemnat l'exalcalde de Planoles, Josep Antoni Fernández, a dos anys de presó i catorze d'inhabilitació per exercir un càrrec públic per un delicte de malversació de fons públics i dos més de prevaricació, pels qual el fiscal i l'acusació particular, que ha exercit el Consell Comarcal del Ripollès, en demanaven un total de sis. Aquests delictes van consistir en pagaments de feines encarregades a la seva parella, que també ha estat condemnada, i a la seva filla algunes vegades. També va fer transferències a comptes seus.

Josep Antoni Fernández, però, no haurà d'ingressar a la presó, perquè no té antecedents i ha cobert el desfalc, xifrat en més de 15.000 euros –els delictes van tenir lloc entre el 2007 i el 2008–, amb la fiança de 30.000 euros que li van imposar per sortir de la presó de Figueres, després que el jutge de primera instància de Ripoll li prengués declaració per evitar la destrucció de proves. Fernàndez va ingressar al centre penitenciari, tot i que ni el fiscal va demanar aquesta mesura cautelar. De fet, el cas no va arribar ahir a judici, perquè la fiscalia, l'acusació particular i la defensa van arribar a un acord per rebaixar la pena.

L'alcaldessa de Planoles, Eva Salmerón, que ja va substituir en el càrrec Jordi Bover, alcalde accidental des que Josep Antoni Fernández va renunciar al càrrec després d'esclatar el cas, es va manifestar satisfeta que hi hagi hagut l'acord i s'hagi evitat el judici. Segons ella, ha estat el millor per a totes les parts. “La nostra intenció mai no ha estat que Fernández ingressés a la presó”, va indicar. El president del Consell Comarcal del Ripollès, Miquel Rovira (CiU), va recordar que la denúncia de l'ens que presideix es va formular quan la federació estava a l'oposició. A més, es va arrenglerar amb l'alcaldessa i també va declarar que l'acord ha estat una bona solució per a totes les parts implicades en aquest cas. Rovira, no obstant això, no coneixia encara els detalls de la sentència.

LA DATA

01.10.08
És el dia en què
Josep Antoni Fernández va renunciar a l'alcaldia a causa de l'esclat del cas.

Un fet que va colpir els veïns

Josep Antoni Fernández va renunciar al càrrec en un ple molt tens celebrat l'1 d'octubre de 2008, tot i que hores abans s'havia fet enrere respecte d'aquesta decisió. En aquell ple, va admetre irregularitats comptables, que va atribuir al seu poc domini de l'administració local. La denúncia provenia del Consell Comarcal del Ripollès, amb qui l'Ajuntament de Planoles tenia contractat el servei de secretaria i, per tant, de control dels comptes. Les explicacions, no obstant això, no van convèncer ningú de l'oposició. Fernández era alcalde independent sota les sigles de CiU, i el va substituir Eva Salmerón, tot i que interinament ho va fer Jordi Bover. Salmerón ara és alcaldessa del grup independent Gent per Planoles, amb el cap de l'oposició d'aleshores, Roger Peñarroya, de dos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.