Societat

societat

aniversari

Dia de la memòria a Elna

Es commemora la massacre de la població per part de les tropes franceses en la Croada de l'any 1285

Els actes tindran lloc diumenge a la catedral d'Elna i inclouen una visita a la Maternitat suïssa

Diumenge se celebra, com cada any, a Elna el dia de la memòria on es commemora l'episodi de la Croada francesa contra Catalunya al segle XIII. A la ciutat rossellonesa va tenir lloc el saqueig de la vila i es va massacrar la població refugiada a la catedral, després d'un setge de tres dies per les tropes capitanejades pel rei francès Felip l'Ardit, que volia destronar a Barcelona el comte-rei Pere el Gran per imposar el seu propi fill.

El programa inclou un acte religiós, la única missa en català que es fa a la ciutat, i un acte civil al recinte de la catedral. Al claustre tindran lloc els parlaments, i al jardí de la catedral l'ofrena de flors davant la placa commemorativa que cita la Crònica de Bernat Desclot del segle.XIII). La tarda es farà una visita guiada a la Maternitat Suïssa d'Elna.

Aquest dia de la memòria té un caràcter únic a la Catalunya del Nord. Segons els organitzadors “es denuncia l'amnèsia imposada d'ençà de l'annexió i l'afrancesament forçat, i d'altra banda s'homenatgen els qui van morir per defensar llur catalanitat, llur fidelitat a les nostres institucions i llibertats, les víctimes no sols el 1285, sinó al llarg dels segles, de la barbàrie dels conqueridors a còpia de saquejos, setges, matances.”

Programa

11.00 Missa en català a la catedral d'Elna oficiada per Mossèn Oriol amb la coral Santa Eulàlia, el cantant Pere Figueres i mainatges de les classes bilingües.

12.00 Claustre de la catedral. Parlaments de Daniela Grau de la Comissió organitzadora, presentació de l'acte Ester Capella, diputada d'ERC al Congrés dels Diputats a Madrid. Josep Puig i Torres, secretari de l'IPECC, Lucila Grauque parlarà d'un “exemple de manipulació historiogràfica: Santa Eulàlia d'Elna” Al jardí de la catedral, ofrena floral davant la placa commemorativa dels fets del 25 de maig de 1285.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia