El PSC toca a sometent per la Diagonal

El partit mobilitzarà un ampli operatiu en clau electoral per assegurar la victòria de les opcions de reforma en la consulta

Poques vegades, per no dir mai, el PSC deixa qüestions cabdals en mans de l'atzar. La transformació de la Diagonal és una obra crucial per al govern municipal i, per aquest motiu, el partit s'ha proposat intentar minimitzar les probabilitats que el resultat de la consulta ciutadana se li acabi girant en contra. L'objectiu és doble: assegurar que la participació en el referèndum sigui elevada –sense fixar en cap moment un percentatge mínim de participació– i, sobretot, que guanyi una de les dues opcions de reforma. Quina? Ara mateix, és igual. La que no pot imposar-se és la C, la que preveu deixar la Diagonal tal com està.

Un cop definit el repte, ara toca fixar l'estratègia. I per això el PSC mobilitzarà els seus 5.000 militants a la ciutat en la campanya més important que probablement mai haurà fet per defensar un projecte municipal, i que serà coordinada per un equip que treballarà amb les mateixes coordenades que unes eleccions. La transformació de la Diagonal, per tant, estarà en el centre del debat polític a escala local. «Som conscients que el PSC s'hi juga moltes coses en aquesta obra, però Barcelona encara s'hi juga més», diu Ferran Pedret, secretari d'acció política dels socialistes a la capital catalana. La campanya en si consistirà en el tiratge de 215.000 exemplars de cartells, fullets, punts de llibre o edicions especials dels butlletins interns del partit per fer propaganda de la transformació sense fer cap referència, per cert, al tramvia. La mobilització més activa, però, seran les 420 accions o actes que duran a terme els militants i càrrecs del PSC, inclòs l'alcalde, Jordi Hereu. Aquí s'hi inclou des de muntar taules explicatives al carrer fins a fer xerrades amb entitats diverses, agrupacions del partit o altres organitzacions afins (com ara la UGT), fer servir internet i les xarxes socials per incentivar el vot i utilitzar diades assenyalades, com ara Sant Jordi i la festa de maig 2010, per parlar del projecte.

Tupperware amb Hereu

Una de les iniciatives més singulars, però, és el que s'ha batejat com a Diagonal parties. Consistirà a celebrar reunions reduïdes a càrrec de membres del partit amb amics o familiars, equiparables per tant a les conegudes popularment com «trobades del Tupperware», per tractar, evidentment, de la reforma. Fonts del partit van assenyalar ahir que és més probable que el mateix Hereu participi en alguna d'aquestes reunions.

El PSC admet que, a part de l'interès perquè la reforma tiri endavant, la campanya té altres objectius «secundaris». El primer és «mantenir els militants actius», segons diu Pedret, pel cicle electoral intens que s'albira. De la mateixa manera també hi ha el propòsit de reforçar la figura d'Hereu de cara a les municipals del 2011. Hi ha, per tant, una intencionalitat política en l'estratègia, i encara més quan des del PSC es té la convicció que CiU i el PP intentaran aprofitar la consulta per erosionar el govern, tot i que no apunten directament cap a ells. «Hi ha qui està jugant a cavalcar sobre l'apatia, i aquesta és una muntura perillosa perquè a tothom que es prengui la política de manera seriosa li ha d'interessar estimular la participació», afegeix el secretari d'acció política de l'agrupació de Barcelona.

Malgrat que és una possibilitat per a ells remota, però per allò de no deixar res a la improvisació, els socialistes també tenen un pla B per si guanya l'opció de no tocar la Diagonal. Com ja s'ha anat repetint, el projecte s'aparcaria, però no es descartaria. És més, Pedret va confirmar que, si es dóna aquest cas, el portaran en el seu pròxim programa electoral. «Per a nosaltres, aquesta no és una opció tàctica. Estem convençuts que la Diagonal s'ha de remodelar», conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.