Societat

Primera indemnització per l'explosió de Ca n'Espinós

Aigües de Barcelona accepta pagar 403.221 euros a una família afectada pel sinistre a Gavà

La companyia no n'admet la responsabilitat

Hi ha més denúncies al jutjat

Cinc membres d'una mateixa família són els primers que ha indemnitzat la Societat General d'Aigües de Barcelona, set anys després de resultar ferits en l'explosió de gas que va destruir el seu edifici al barri de Ca n'Espinós de Gavà. La companyia els ha pagat un total de 403.221 euros, quantitat que li reclamaven per haver patit cremades del 15 i el 95% del seu cos, a més de la mort d'una mare.

En el sinistre, produït el 3 de desembre del 2008, van morir sis persones i 37 van resultar ferides. L'administració catalana va reallotjar les famílies d'aquest bloc –construït per Adigsa el 1997– en pisos nous, però la majoria encara reclama per les lesions originades a Aigües de Barcelona i Gas Natural, les quals s'acusen mútuament de ser-ne les autores. L'any 2010 la titular del jutjat d'instrucció número 3 de Gavà va tancar la causa penal contra les dues companyies en assegurar que no hi havia intencionalitat de provocar aquests danys, però va deixar la porta oberta al fet que els perjudicats reclamessin per la via civil.

La investigació va aclarir que l'explosió de gas es va produir per una fuita d'aigua. La instal·lació de gas era correcta. La pressió de l'aigua va arrossegar sorra, que va anar deteriorant la canonada del gas, que era davant de l'edifici, i va produir la seva evasió i posterior deflagració en trobar l'aire necessari, segons l'explicació dels experts, recollida en la resolució penal.

“Vam arribar a un acord a les portes del judici. La companyia ha pagat les quantitats reclamades, que a més són les màximes previstes per la llei”, assegura Javier Garcia Mallol, advocat de la família. En la seva demanda, s'acusava Aigües de Barcelona de tenir una “actuació negligent”, ja que dos dies abans de l'accident va detectar un augment anormal del consum d'aigua a la zona, hi va anar i no hi va trobar la fuga perquè l'aigua no surava a la vorera.

L'acord econòmic, assolit per Garcia Mallol, és recollit pel jutjat de primera instància número 49 de Barcelona. S'hi detalla que l'asseguradora d'Aigües de Barcelona indemnitzarà individualment cada una de les cinc persones, tot afirmant que és “per no demorar per més temps el rescabalament dels danys i les pèrdues patides”. Aigües de Barcelona hi afegeix, però, que “l'acord transaccional arribat en cap cas suposa un reconeixement de responsabilitat quant a les causes que van provocar l'explosió” i que es reserva les accions per reclamar la indemnització a Gas Natural.

Paral·lelament, hi ha tres jutjats civils de Barcelona que han condemnat la companyia d'aigües per l'explosió, però Aigües ha recorregut a l'Audiència de Barcelona, pendent de resoldre.

LA DATA

03.12.08
Una explosió de gas
va destruir un edifici de Ca n'Espinós. Va provocar-ho una fuita d'aigua, segons els pèrits

LA XIFRA

6
persones mortes
i 37 de ferides hi va haver al sinistre. Les famílies van ser reallotjades, però encara reclamen lesions.

LA FRASE

Vam arribar a un acord a les portes del judici. La quantitat que reclamàvem és la màxima per llei
Javier Garcia Mallol
advocat de la família indemnitzada


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]