territori

El Solà d’Ares: seny a la terra per un vi sostenible

El projecte de Toni Sánchez i David Barriche aporta coneixement i formació a uns vins elaborats en sintonia amb l’entorn

La Denominació d’Origen no ve donada. S’exerceix. Ho certifiquen Toni Sánchez –impulsor del projecte el Solà d’Ares amb les dues finques de Torroja del Priorat i el Molar– i David Barriche, qui des de fa vora dos anys s’ha sumat al projecte. Catalunya sempre ha encadenat una història de minifundis marcada per una orografia que, més enllà de la plana de Lleida, difícilment permet aglutinar grans extensions de terreny en unes soles mans. Sobra dir-ho del Priorat: entre les serres de Llaberia, del Montsant i la Mola de Colldejou. En sintonia, Sánchez té clar que “abans és la qualitat que la quantitat”. I només així s’entén el tractament minuciós que fan de la vinya, el procés de vinificació i el resultat final.

El camp català ha patit en les tres últimes dècades un procés d’abandonament progressiu i sense precedents. Per posar un exemple, els conreus d’avellaner són ara una tercera part dels que hi havia fa trenta anys quan, en paral·lel, les plantacions a Itàlia o Turquia només fan que créixer. Al Priorat, la marca vinícola s’entossudeix en perviure. Com arreu, el relleu generacional és un escull i –amb l’excepció d’un o dos grans superproductors– el Priorat demana petites collites si es volen conservar els alts estàndards assolits en els darrers anys. I això només s’aconsegueix amb formació i vocació. 

La notícia completa a Reus Digital


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.