Societat

L'Alt Empordà es referma com a destí dels jubilats europeus

El nombre de persones grans d'origen estranger a la comarca ha crescut més del doble en vuit anys i aquest col·lectiu suposa un 16%

Un informe destaca que el que creix més és la presència de jubilats de la UE

La presència d'europeus que vénen a passar la jubilació a la comarca de l'Alt Empordà s'està reforçant. Un informe del Consell Comarcal recull que el nombre de persones grans d'origen estranger s'ha doblat en només vuit anys, ja que el 2004 n'hi havia 1.377 a la comarca, i l'any passat aquesta xifra ja havia passat a 3.798. Aquest col·lectiu ja suposa un 16% de les persones de més de 65 anys, mentre que fa vuit anys el percentatge suposava un 7% del total.

L'estudi sobre l'envelliment destaca que aquestes xifres s'expliquen bàsicament per l'increment del nombre de persones grans provinents de països de la Unió Europea que vénen a passar la jubilació a municipis alt-empordanesos. Entre els motius d'aquest augment, hi ha el fet que molts europeus que tenien una segona residència a poblacions turístiques quan es jubilen passen temporades entre els seu país d'origen i l'Empordà.

El mateix informe explica que la presència de persones grans que han arribat d'Amèrica, Àsia i Oceania s'ha doblat des del 2004, tot i que globalment tenen una presència menys destacada a la comarca. En canvi, la població procedent d'Àfrica ha crescut però no al mateix ritme.

Aquestes xifres les ha fet públiques el Consell Comarcal de l'Alt Empordà en el seu informe sobre les necessitats de la gent gran i els casals. S'hi explica que a l'Alt Empordà actualment hi ha 23.743 persones de més de 65 anys, un 20% més que fa vuit anys, mentre que a Catalunya el creixement ha estat del 12%.

LA XIFRA

23.743
persones de més de 65 anys hi ha actualment a l'Alt Empordà, i fa vuit anys eren 19.681

Els recursos econòmics, la principal preocupació dels avis

Gairebé un 30% de les persones grans enquestades pel Consell Comarcal de l'Alt Empordà destaquen que la seva principal preocupació actual és la falta de recursos econòmics. Un 58% de les persones que van destacar aquest problema eren dones. Precisament, en l'homenatge a la vellesa que es va fer a Figueres per les Fires de la Santa Creu aquest mateix mes, Martí Carreras, del Consell de la Gent Gran, destacava el paper que estan fent moltes persones grans per ajudar fills i néts en les dificultats que estan passant arran de la crisi econòmica. I recordava que amb pensions baixes estan mantenint una bona part de la seva família.

Segons l'informe sobre les necessitats de la gent gran, que s'ha dut a terme arran d'una enquesta feta l'any passat a 231 persones de més de 65 anys, els avis també veuen com un problema la desinformació dels serveis públics i privats (12,62%) i les dificultats de mobilitat (1,69%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SALUT

Alerten de llaminadures amb un component del cànnabis

BARCELONA

L’Ajuntament de Mataró ha d’indemnitzar amb 49.000 euros una extreballadora

mataró
URBANISME

Roquetes vol quedar exclosa de la zona inundable per poder construir

ROQUETES

Denuncien una “sobreocupació crònica” del centre d’acollida de la Misericòrdia

girona
AGRICULTURA

Els regants del Llobregat seran compensats per les llavors que no puguin plantar

BARCELONA
SERVEIS

Afectades l’R2 sud, R14 i R15 per un tren avariat entre Garraf i Sitges

sitges
llengua

Els centres sanitaris hauran d’atendre els usuaris en la llengua que triïn

barcelona
SOCIETAT

El Palau de Congressos torna a acollir ExpOtaku Tarragona

TARRAGONA
INFRAESTRUCTURES

Adjudicada la tercera fase de la via per a ciclistes i vianants entre Reus i Cambrils

REUS