Societat

Agricultors i ramaders xifren en 21,2 milions els danys pels focs

AVA-ASAJA reclama ajudes especials i assegura que l'abandonament de les explotacions agràries ha afavorit l'extensió dels sinistres

Segons la primera valoració efectuada per AVA-ASAJA, els danys directes provocats pels focs originats a Cortes de Pallars i Andilla sobre l'agricultura i la ramaderia superen els 21 milions d'euros.

L'organització sindical estima que en les àrees limítrofes a poblacions com Andilla, Cortes de Pallars o les Alcubles, almenys 850 hectàrees corresponen a terrenys d'ús agrícola i calculen que ací el valor de les pèrdues ascendeix a 12,7 milions d'euros. A més, suma 3,5 milions més per danys en la ramaderia —ruscs i destrucció de pastures— i uns 5 milions més pels desperfectes en infraestructures com instal·lacions de reg i granges.

El president d'AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, ha advertit que aquesta valoració és “moderada” i que pot ser “molt superior” atés que “només la repoblació de tota la massa forestal que s'ha destruït tindria un cost superior a 120 milions d'euros”.

Davant aquesta situació, Aguado ha reclamat que es pose en marxa un pla especial d'ajudes i l'aprovació de mesures fiscals i d'ajudes per al pasturatge i la neteja.

En aquest sentit, Aguado ha assegurat que el ràpid avanç de les flames “s'ha vist afavorida per la proliferació d'explotacions agràries abandonades per la manca de rendiment dels cultius. “Els horts cultivats han actuat sempre com un eficaç tallafocs, però si estan abandonats es converteixen en una ràpida corretja de transmissió”, ha remarcat. “Això ho haurien de tindre molt clar els nostres polítics” ha afegit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.