Societat

Tradicions

Pastorets solidaris

A les sales on es facin els Pastorets hi haurà un punt de recollida d'aliments que es repartiran després a les famílies que estan una situació econòmica difícil

Unes 60.000 persones ompliran els teatres on s'han programat 42 espectacles i 200 representacions que mouran 5.000 persones entre actors, músics i organitzadors

Per primera vegadala Coordinadora de Pastorets de Catalunya edita un opuscle informatiu

Uns 60.0000 espectadors ompliran els teatres per veure durant els propers dies els Pastorets. Els textos de Pàmies, Folch i Torres i altres autors tradicionals mouran 5.000 actors i actrius, cantaires, dansaires, músics, tramoies, tècnics i organitzadors. En total, s'han programat 42 espectacles distribuïts en una vintena de comarques, on s'oferiran 200 representacions que es mantindran, la major part, fins a mitjan gener, i algunes fins a principis de febrer.

Aquest any, però, aquesta tradició, que explica la història universal de Nadal, anirà més enllà. Amb la difícil situació econòmica actual de moltes famílies, la Coordinadora de Pastorets de Catalunya ha promogut la campanya Pastorets Solidaris. Es tracta de posar en marxa als teatres un punt de recollida d'aliments que es repartiran a les famílies més necessitades. L'acció solidària es durà a terme amb les diferents organitzacions de la fundació del Banc dels Aliments.

Així mateix, la Coordinadora de Pastorets de Catalunya ha editat per primer cop un opuscle en què es difon un recull gràfic dels 42 espectacles i un fulletó amb indicacions informatives de textos representats, dates, hores, llocs i altres informacions d'interès. En el pròleg d'aquest llibret, de 52 pàgines i editat a tot color, el president de la coordinadora, Josep Maria de Ramon, vincula la permanència de la tradició dels Pastorets al tarannà del país.“La història d'un país que s'aplega per compartir les coses senzilles, però que s'esforça a tirar endavant les seves il·lusions i grans reptes per més difícils que semblin, malgrat tots els aires que puguin bufar en contra”, afirma De Ramon.

A Barcelona, a la major part dels districtes hi ha representacions dels Pastorets. Casals, ateneus, centres cívics i parròquies convoquen cada any els veïns i convidats de fora del barri a disfrutar amb les eternes aventures dels pastors que intenten superar les traves que els posa el dimoni.

Hi ha districtes on se'n fan més d'uns de Pastorets. Aquest és el cas de Sant Andreu, on el Casal Catòlic hi porta la representació nadalenca els dies de Nadal i Sant Esteve. Al mateix districte, el grup teatral Antifaz presenta l'obra els dies 18 de desembre, i 7 i 8 de gener. Finalment, a la mateixa zona els qui vulguin reviure les peripècies de Llucifer, poden disfrutar amb els Pastorets de l'Agrupació Congrés, de 55 anys d'història i que els van recuperar fa una dotzena d'anys.

A Horta, el Foment Hortenc els ha representat en dates d'abans de les festes de Nadal, mentre que a Ciutat Vella, al Teatre Centre Sant Pere Apòstol, els Pastorets amb el grup Gespa hi seran els propers 7 i 8 de gener; i a l'escola tècnica professional del Clot la Comunitat Cristiana Pere Claver representarà Ara ve Nadal, de Domènech Miquel Ribas. A prop d'allà, al Casal de Calassanç, al Camp de l'Arpa del Clot, els dies 23 i 26 s'hi podrà veure els Pastorets de Folch i Torres.

Finalment, a Gràcia, al Cercle Catòlic, es representa L'estel de Natzaret, de Ramon Pàmies. Al mateix districte, al Centre Moral Instructiu, s'ofereixen fins al dia 8 de gener els Pastorets; i els dies 2, 3 i 4 de gener, a més dels pastors, a la sortida hi haurà els patges reials, que recolliran les cartes als reis.

Pastorets als teatres

També les sales professionals adeqüen la programació a les dates nadalenques i ofereixen representacions d'aquesta obra adreçada al públic familiar.

Al Jove Teatre Regina, la companyia La Trepa ofereix Pastorets Superestel, mentre que el Guasch Teatre ofereix l'obra Vet-ho aquí uns Pastorets del 24 al 31 de desembre. De versions n'hi ha de tota mena, i una n'és la dels titelles. Al Tantarantana els més petits podran disfrutar de la versió Un Nadal sense pastorets, en què uns ninots molt espavilats, en veure que la companyia no arriba, improvisen la representació nadalenca.

Els pastorets a Barcelona
Es representaran a la major part dels districtes de la ciutat, ja sigui en casals, ateneus, centres cívics o parròquies. També hi ha sales professionals –com el Jove Teatre Regina, el Guasch Teatre i el Tantarantana– on s'ofereixen les versions tradicionals adreçades a un públic més familiar i d'altres que tenen guions més originals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.