Societat

patrimoni

Nou presbiteri a l'església del Mercadal

La dedicació de l'altar major, amb la col·locació de l'antiga ara de Sant Domènec, es farà al desembre

L'església del Mercadal de Girona estrenarà presbiteri un cop s'acabin les obres de restauració, les quals, però, i en aquesta fase, no inclouen la rehabilitació de les pintures, en espera de tenir finançament.

La dedicació de l'altar major es farà el 3 de desembre que ve. Aquesta celebració també permetrà poder veure la col·locació al presbiteri de l'ara del convent de Sant Domènec, i també el nou enllumenat de la nau principal.

La reforma ha comportat diverses actuacions complementàries, com ara la instal·lació de baranes de suport per pujar de la nau al presbiteri, l'ordenació dels laterals, la supressió dels cortinatges centrals, un nou projecte d'il·luminació, la construcció d'una nova creu i la col·locació de l'antiga ara de l'antic convent de Sant Domènec. A la zona del presbiteri, el 1945, el mestre Guillem Soler va pintar-hi el programa iconogràfic que ha arribat fins avui. Posteriorment s'hi van fer les reformes per a l'adaptació a la litúrgia.

L'ara de Sant Domènec

Una part important de l'actuació de reforma que s'ha dut a terme és la col·locació de l'ara gòtica del segle XIV, que es guardava a la capella del Roser de Sant Domènec. El Bisbat va manifestar la conveniència de poder guardar-la a l'església del Mercadal per poder dedicar-la com a nou altar. Un altre motiu històric és la figura que centra el presbiteri del Mercadal, la marededéu del Roser. Aquesta talla va desaparèixer durant la Guerra Civil i fins a mitjan anys quaranta del segle passat no es va reposar una talla nova al presbiteri, obra de Josep M. Camps i Arnau. La figura va quedar emmarcada per les pintures de Guillem Soler. Pel que fa a l'antiga ara del Mercadal, es va cedir a la parròquia de Malgrat de Mar. El maig del 1961 el bisbe Cartañà havia consagrat l'ara, encara d'esquena al poble. Posteriorment, Joaquim Masramon i Josep Duixans van fer la reforma que incloïa la reubicació de l'altar. Finalment, pel que fa als dos llums retirats del presbiteri, un s'ha cedit al santuari de la Mare de Déu del Mont i l'altre a la parròquia de Garriguella.

Història d'un treball

L'edifici de l'església del Mercadal ha passat per un procés de reconstrucció des del 1939 fins al 1993, amb l'acabament i consolidació de la façana principal i del campanar. També es van reposar l'altar major, les diverses imatges, la capella de la Mare de Déu de Montserrat, els frescos i capitells de la lletania de Domènec Fita; l'altar de la Mare de Déu de Fàtima, el baptisteri, els vitralls, també de Fita i d'altres autors, i la calefacció soterrada a la nau principal.

Al llarg dels anys també s'ha refet la capella del Santíssim, la rosassa obra de mossèn Genís Baltrons, la instal·lació d'aire condicionat a la capella del Santíssim, entre altres obres.

A més, s'han dut a terme moltes altres actuacions de conservació i de millora, com ara la sala del cor, la sagristia i el despatx parroquial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.