Societat

Conclouen que l'assassí en sèrie d'Olot matava per gust

L'últim informe psiquiàtric indica que el zelador Joan Vila no actuava de manera pietosa com deia, sinó amb un punt de sadisme

El jutge acaba la instrucció pels crims al geriàtric

Quan fa just un any que es van descobrir els assassinat d'ancians al geriàtric La Caritat d'Olot, el sumari del cas es dóna per acabat d'instruir un cop s'hi ha incorporat l'última prova que faltava: l'informe sobre la personalitat de l'assassí en sèrie Joan Vila que ha elaborat el doctor Álvaro Muro, cap de la unitat d'hospitalització psiquiàtrica penitenciària de Catalunya. Les conclusions de l'informe de Muro són contundents: Vila no pateix ni ha patit mai cap trastorn mental que li afecti les seves capacitats volitiva i cognitiva; sap diferenciar entre què és legal i què és il·legal, i què és correcte i què, incorrecte; matava per sentir-se poderós i buscar sensacions, i mostrava un punt de sadisme, que el feia disfrutar amb el patiment aliè.

En l'informe es conclou que Vila, que ha confessat la mort d'onze interns del geriàtric, no se li pot aplicar el concepte d'“àngel de la mort”, que s'atribueix a aquells executors de persones que actuen per pietat i utilitzen mètodes indolors.

El psiquiatre destaca que Vila era ben conscient que a les víctimes que subministrava càustics els causava gran patiment i que ell, com a auxiliar d'infermeria, tenia accés a mètodes incruents i no dolorosos, però optava pels càustics. Es recorda en l'informe que el dia que va matar Sabina Masllorens, a qui va veure com escopia sang per la boca i es recargolava de dolor, ell se'n van anar a casa es va dutxar i es va posar a veure la televisió tranquil·lament.

L'informe també fa referència al sarcasme que Vila va mostrar en alguna ocasió quan manifestava davant del psiquiatre que ell alguna vegada havia pensat en el suïcidi. I quan l'especialista li va preguntar quin mètode pensava que podria fer servir, li feia una rialla de murri i li deia: “Em prendria lleixiu.”

De les entrevistes amb Vila a la presó, el psiquiatre també ha arribat a la conclusió que se sap adaptar molt bé a les situacions. Ho basa en les seves pròpies paraules. “Si estic amb algú que opina negre, jo també, i si després estic amb un altre que opina blanc, jo també opino blanc”, afirmava Joan Vila, que es defineix a si mateix com una persona “pessimista”. L'especialista el defineix com a “hedonista, histriònic i obsessiu”.

LA XIFRA

11
ancians
del geriàtric La Caritat va matar Joan Vila, segons la seva darrera confessió, que va fer al jutjat.

De la biblioteca a la bugaderia

El jutjat d'Olot ha donat per acabada la instrucció del cas dels assassinats en sèrie al geriàtric La Caritat un cop incorporat l'informe de l'especialista psiquiatre i ara ja es passarà el sumari al fiscal, a les acusacions particulars i després a la defensa de Joan Vila i al representant legal de La Caritat, com a responsable civil subsidiari, perquè facin els seus escrits de conclusions provisionals. El fiscal serà el primer a demanar quines penes proposa per a Joan Vila pels onze crims.

Joan Vila, que va passar un mesos reclòs al centre Can Brians, actualment espera el judici, que es podria celebrar la primavera que ve, a la presó de Figueres. Fa pocs dies va canviar el destí que tenia encomanat a la biblioteca, i va ser destinat a la bugaderia. El canvi es va produir a petició de Vila perquè va tenir un parell d'incidents amb altres presos. Un va ser amb Pere Puig, l'altre garrotxí pres per crims múltiples, que va assassinar a trets quatre persones. Tot va venir perquè Puig va arrencar el full d'un diari que informava sobre el seu cas i Vila li va retreure que malmenés el material. Un altre conflicte el va tenir amb un pres que va arrencar la foto d'una dona d'una revista i se la va posar a dins dels pantalons, actitud que també va suposar la recriminació verbal de Vila, que va ser qui va acabar malparat perquè l'altre s'hi va tornar, i no pas amb paraules.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.