Societat

Salt ajudarà les comunitats de veïns a eixugar els deutes

L'Ajuntament els concedirà ajudes perquè puguin atendre els pagaments pendents per quotes impagades

Aquest any s'hi dedicaran 76.000 euros de l'estalvi en les retribucions de l'equip de govern i l'any vinent, 150.000

L'Ajuntament de Salt concedirà préstecs a les comunitats de veïns amb més dificultats econòmiques perquè puguin eixugar els deutes. Des del consistori s'ajudarà les comunitats que no puguin fer front a les despeses comunes perquè hi ha veïns que no paguen la quota que els pertoca. A iniciativa de les comunitats, els serveis tècnics municipals i els responsables veïnals faran una avaluació conjunta de l'estat de les finances i de les instal·lacions comunitàries amb l'objectiu de determinar l'abast del suport que necessiten.

Un conveni entre totes dues parts haurà de garantir la manera com la comunitat tornarà a l'Ajuntament els diners prestats, i implicarà també el compromís dels responsables comunitaris de “fer tot el que puguin” per cobrar els deutes pendents dels veïns, tant si s'ha de fer a través d'un servei de mediació com si s'ha de fer per via judicial. El consistori oferirà als presidents veïnals assessorament sobre els tràmits i processos a emprendre en cada cas.

L'equip de govern de CiU compleix així la promesa electoral de destinar a les comunitats de veïns l'estalvi aconseguit amb la reducció de sous dels responsables polítics aquest mandat, respecte als que va establir l'anterior govern el 2003. Torramadé va convidar tots els grups municipals a “participar en aquesta acció”. L'alcalde hi va afegir: “És un procés que comença i del qual haurem d'aprendre tots plegats.”

Al ple de dilluns es portarà una modificació de crèdit per permetre la creació del fons inicial, que aquest any tindrà un import de 76.000 euros. L'any vinent es vol augmentar-lo fins als 150.000 euros. D'aquests, 130.000 euros sortirien de la rebaixa de sous de l'equip de govern respecte als del mandat anterior, i 20.000, de la rebaixa en aportacions a grups polítics, indemnitzacions a regidors de l'oposició i càrrecs de confiança.

LA XIFRA

76.000
euros
és l'aportació inicial al fons per ajudar les comunitats de veïns. L'any vinent es vol aportar-hi 150.000 euros.

PxC fa una moció contra el dret a vot dels marroquins

La regidora de PxC de Salt, Maria Osuna, ha presentat una moció contra el dret de vot dels marroquins perquè es debati en el ple de dilluns. El grup xenòfob vol que s'insti l'Estat espanyol a no signar un conveni bilateral amb el Marroc que possibilitaria als ciutadans marroquins, que quantifiquen, segons la moció, en 200.000 persones a Catalunya, votar en les eleccions municipals a l'Estat espanyol. Des del partit consideren que els governs locals els ha de decidir “la gent de casa i no pas els estrangers”. En el cas concret dels marroquins, la moció presentada per Osuna diu: “No es pot concedir el dret de vot a ciutadans d'un estat que reivindica la sobirania territorial d'una part del nostre país.” Defensa, a més, que els ciutadans amb aquesta nacionalitat no han de poder votar de manera indiscriminada sigui quin sigui “el seu grau d'integració social, el coneixement de les llengües oficials, les seves conviccions democràtiques o el seu grau de radicalitat religiosa”.

L'exalcalde de les Planes, nou cap de gabinet a Salt

Ferran Pedró va ser batlle del municipi de la Garrotxa durant setze anys
Va exercir el mateix càrrec a la Diputació quan Pàramo n'era el president
Jordi Nadal

L'Ajuntament de Salt té, des de principis d'aquesta setmana, Ferran Pedró, exalcalde de les Planes d'Hostoles, com a cap de gabinet. El govern de Jaume Torramadé ha escollit el polític de la Garrotxa per desenvolupar les tasques de cap del gabinet d'alcaldia.

Segons Torramadé, l'elecció de Pedró és deguda a “l'experiència que ja té en aquestes funcions i a la bona tasca feta” com a cap de gabinet de Carles Pàramo a la Diputació de Girona. L'alcalde de Salt creu que aquesta experiència “anirà bé per a les necessitats que té el municipi” i va desmentir que el fet que hagués estat membre de CiU durant anys hagi estat un factor tingut en consideració.

La possibilitat de contractar un cap de gabinet ja es va preveure en el primer ple del mandat. L'acord de ple situa la seva retribució en 39.143 euros íntegres anuals. En el mateix punt es preveia també la contractació d'un adjunt al gabinet d'alcaldia, que hauria de cobrar 27.465 euros íntegres anuals. Probablement, segons Torramadé, és farà efectiva aquesta segona opció i es contractarà també un adjunt que ajudi Pedró en les seves tasques al consistori saltenc.

Pedró va ser alcalde de les Planes d'Hostoles per CiU durant setze anys. El 2007 va deixar l'alcaldia i també la política, de manera temporal, al·legant motius personals i de salut. En les últimes eleccions, el 22 de maig, va tornar a presentar-se. En aquesta ocasió va aspirar a l'alcaldia del municipi encapçalant la llista de l'agrupació d'electors Grup d'Unitat Planenca.

El grup va obtenir dos regidors. Al cap de pocs dies, abans de la constitució del nou ple, Pedró va renunciar a prendre possessió de l'acta de regidor. En aquesta ocasió va justificar la decisió pel fet de “no haver complert les expectatives” pel que fa als resultats electorals.

El nou cap de gabinet de Salt va considerar que aquest era “motiu suficient” per deixar pas a altres persones al capdavant del grup independent.

Pedró, que en els setze anys que va ser alcalde va ser-ho sempre amb majoria, va ser també diputat a la Diputació i cap de gabinet de Presidència quan Carles Pàramo n'era el president.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.