Societat

26a Fira Ramadera i d'Artesania

Cabra blanca de Rasquera

Hi ha només prop de 5.500 exemplars de cabra blanca

Un pastor ha portat animals des de Vandellòs

Després de 8 dies de viatge amb el seu ramat, de més de 1.000 cabres blanques, el pastor Joaquín Amorós va arribar al poble on va nàixer, Rasquera, per assistir a la XXVI Fira Ramadera d'Artesania. Va sortir de Vandellòs, ciutat on ara viu i on es troba de manera fixa el ramat, i va travessar el terme de Tivissa fins a arribar a Rasquera, on l'esperaven centenars de persones per fer la baixada de la cabra blanca, una bona oportunitat per poder veure aquesta espècie, de la qual només queden actualment 5.500 exemplars.

“Tal com mostra el seu nom, aquesta raça és principalment blanca, tot i que pot estar tacada amb plaques negres; les orelles caigudes i les banyes cargolades en són els trets més distintius”, segons Montserrat Vidilla, tècnica de l'Associació de Ramaders de Cabra Blanca. L'associació es va crear l'any passat per protegir la cabra blanca i “sumar esforços” per aconseguir preus més “dignes per als productes de primera qualitat que fan els ramaders”. Ara, a la localitat hi queden quatre ramats amb 980 caps. De fet, aquesta és la població on es concentren més exemplars, junt amb Vandellòs i Tivissa. Tot i que la majoria d'exemplars es troben a la Ribera d'Ebre, avui dia també n'hi ha a altres punts de Catalunya.

Tot i que Amorós no està interessat en la transhumància, ha recorregut els quasi 30 quilòmetres per poder assistir a la fira del seu poble, recuperada fa més de 20 anys, de la qual les cabres blanques del seu ramat han estat les protagonistes per a centenars de visitants que, des de diversos punts de Catalunya, s'hi han apropat per veure-les. “El més difícil, de recórrer tram amb tantes cabres, és el pas per les carreteres; hi ha moltíssim trànsit i s'ha de fer paperassa burocràtica”, va explicar el pastor. El temps tampoc no ho ha posat gaire fàcil. “Ens hem trobat de tot, la primavera ja té això”, va apuntar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.