Dependents amb paciència

Una parella d'avis de Torrelles de Foix fa un any i mig que esperen que els rectifiquin l'ajut de la llei de dependència. No es poden moure de la cadira de rodes però se'ls ha atorgat un ajut de 80 euros

Una parella d'avis de Torrelles de Foix, a l'Alt Penedès, que des de fa 20 anys viuen a la urbanització Pla de les Torres, esperen asseguts a la cadira de rodes, des de l'octubre del 2007 –és a dir, més d'un any i mig– que el Departament d'Acció Social i Ciutadania iniciï els tràmits per reclamar una nova valoració del seu cas i que els atorguin el grau 3 de dependència, que és el que demanen, ja que no es poden aixecar i necessiten ajuda per fer qualsevol cosa. El cas, que fa pocs mesos va arribar a la taula del Síndic de Greuges de Catalunya, ha fet un gir inesperat aquests dies quan el redactor que escriu aquest reportatge va comentar, dijous de la setmana passada, a una tècnica del Consell Comarcal de l'Alt Penedès, que visitaria aquesta parella. Pocs dies després de la trucada, una tècnica del Departament d'Acció Social es desplaçava al seu domicili, reconeixia que el retard era considerable, feia la valoració i els comunicava que hauran d'esperar 3 mesos més per la resolució final. Si la trucada d'aquest diari a l'ens sembla que va tenir efecte, la pressió que està fent el Síndic de Greuges no té la mateixa sort. La institució ha reclamat per escrit fins a tres vegades –el 23 de gener del 2009, l'11 de març i el 15 de maig– les causes d'aquest retard, però encara no ha aconseguit rebre cap notificació de la situació de la parella. La Generalitat va atorgar a en Joan, el 2006, amb una miopatia tipus Becker, un grau 2 i nivell 2 de dependència, i a la Maria Josep, amb una polimiàlgia reumàtica, fibrosis quística i ceguera d'un ull un grau 1 de dependència amb el nivell 1. «Nosaltres aviat vam veure que no podia ser correcte perquè hi ha una veïna que té hemiplegia amb el grau 3 reconegut i ve sovint a casa a prendre pa amb xocolata», explica la Maria Josep.

El marit d'aquesta veïna, la família de la parella i alguns coneguts de la comarca són els que ajuden els avis en les feines més essencials del dia a dia, a més de l'assistent que els visita un cop a la setmana.

«L'assistent social ve de tant en tant a dir-nos que marxem de la casa i anem a una residència, però això és molt fàcil dir-ho, perquè no sé qui ens voldria comprar la casa. A més, a nosaltres ens agrada viure on hem estat sempre», diu. L'ajut que reben de l'administració és de 138 euros, però no és la que els donarien per la nova llei de la dependència, sinó un ajut anterior a l'aplicació de la llei. Si l'acceptessin perdrien la que ja cobren i els donarien només vuitanta euros, que és la xifra que diuen que els pertocaria.

El grau 1 de dependència s'atorga a les persones que necessiten ajuda una vegada al dia per la seva autonomia personal; el grau 2 correspon a les dependències severes en què es necessita ajuda però no la presència continuada d'un cuidador; el grau 3, en canvi, sí que reconeix aquesta presència o bé una ajuda generalitzada per la seva autonomia personal.

El síndic va rebre 528 queixes

L'informe que el Síndic de Greuges va entregar al Parlament un recull de fins a 528 queixes sobre l'aplicació de la llei de la dependència a Catalunya. Els motius de queixa principal durant l'any passat van ser els endarreriments en l'elaboració del programa individual d'atenció (PIA), un 28,6%; en la valoració de la situació de la dependència, un 27,27%, i els endarreriments en el cobrament de les prestacions, d'un 15,91%. En l'informe, Rafael Ribó deia que malgrat la complexitat de la implantació de la llei, l'administració ha de garantir els drets d'aquestes persones i adoptar mesures per tal de solucionar les deficiències detectades. Ribó explicava en el seu informe que molts dels retards són per culpa d'una demora en la tramesa de les dades. La tècnica que visitava a principis de setmana la parella de Torrelles de Foix els va explicar que a ella li van comunicar que hi anés divendres passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.