Societat

Desmantellen una xarxa que operava amb targetes robades a estrangers

Els Mossos d'Esquadra ha realitzat 17 detencions i 10 escorcolls a l'àrea metropolitana de Barcelona. S'han acreditat operacions fraudulentes per valor d'uns 35.000 euros. La investigació continua oberta

Els Mossos d'Esquadra han desmantellat una xarxa que adquiria targetes i documentació robades a estrangers per carteristes i les utilitzava per realitzar compres fictícies en establiments de membres de la xarxa o bé comprar realment productes i vendre'ls a un preu rebaixat. S'han realitzat 17 detencions i 10 entrades i escorcolls a l'àrea metropolitana de Barcelona.

En concret, i segons han informat els Mossos, les detencions han estat possibles després d'investigar diversos comerços on es feien múltiples operacions amb targetes bancàries sostretes amb el consentiment dels responsables dels establiments, titulars dels comptes corrents vinculats als terminals TPV d'aquests establiments.

Aquests establiments són un magatzem de queviures al major, un restaurant bar, tots dos de Sant Adrià de Besòs; i un taller mecànic de Sabadell. Van ser detinguts també els administradors d'aquests establiments.

Els Mossos havien rebut diverses denúncies per robatoris i furts a estrangers ocorreguts a Barcelona i que tenien com a denominador comú que les targetes que se'ls sostreien a les víctimes eren utilitzades, al cap de poques hores del robatori, en un establiment de queviures (un dels punts de connivència investigats), amb càrrecs elevats. Al cap d'uns mesos, les víctimes, que negaven haver fet cap operació a aquest establiment, feien retrotraure les operacions per haver estat fraudulentes.

A partir de la investigació s'ha descobert que, d'una banda, un grup de persones realitzaven furts i robatoris per diversos procediments a Barcelona. Amb les targetes bancàries sostretes i les documentacions de les víctimes, entraven en joc els anomenats "passadors", és a dir, persones que podien actuar de dues formes: o bé fent compres fraudulentes a comerços tot sobreposant sobre la documentació sostreta la seva pròpia fotografia, o bé fent operacions en "punts de connivència" amb les targetes sostretes en terminals TPV dels establiments que no corresponien a cap compra real. A canvi, el propietari del terminal els donava un percentatge de l'operació en metàl·lic, que acostumava ser del 50%.

Aquest frau s'ha de realitzar de forma professional, coordinada i ràpida mentre la targeta "està calenta", ja que en unes poques hores el titular legítim en pot denunciar el robatori i bloquejar-la.

El darrer graó en l'organigrama són els responsables de comerços que es lucren d'un percentatge de les operacions fraudulentes que es fan als seus establiments.

La investigació va culminar la setmana passada amb la detenció de 17 persones i 10 entrades i escorcolls en diferents domicilis i establiments de les localitats de Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat i Sant Boi de Llobregat.

En aquestes actuacions es van recuperar objectes que havien estat adquirits amb les targetes bancàries sostretes, com ara licors, televisors, càmeres fotogràfiques, ulleres de les principals marques i grans quantitats de tabac.

Fins ara, els agents han pogut acreditar una quarantena d'operacions fraudulentes, per un import aproximat de 35.000 euros, quantitat que es podria veure àmpliament superada durant aquest mes, ja que la majoria de les víctimes són estrangers i el sistema bancari internacional trigarà setmanes a tramitar les reclamacions del frau.

La investigació continua oberta i no es descarten més detencions els propers dies.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.