Societat

Boscos per netejar

Veïns i alcaldes de la zona dels Ports denuncien la insuficiència dels treballs de desbrossament, que per exemple a Collserola només han permès retirar la meitat dels 80.000 arbres caiguts en la forta ventada del gener

Un cop els efectius d’emergències van aconseguir ahir controlar l’incendi d’Horta de Sant Joan (Terra Alta), al municipi van començar a escoltar-se veus molt crítiques amb la insuficiència de treballs de neteja al bosc que, segons els veïns, ha dut a terme el departament de Medi Ambient els últims mesos.

Fa dos anys, el govern va fer un tallafoc de 60 metres al perímetre del parc natural, a la zona dels Reguers, una de les àrees que ha arrasat el foc on també hi ha explotacions agrícoles. Tanmateix, a l’hora de la veritat, diuen residents de la zona, el tallafoc no va servir de res “perquè no s’havia netejat suficientment” des que es va fer.
Altres alcaldes de poblacions que han vist d’aprop les flames van insistir en aquesta qüestió. Xavier Pallarès, alcalde de la veïna localitat d’Arnes, va assegura que al seu terme “pràcticament no s’ha fet res”. Les abundants nevades de l’hivern van fer créixer molt sotabosc a tota la zona dels Ports. “Quan ho contractava l’ajuntament, la cosa anava millor”, va dir Pallarès, que també és president de la Federació de CiU a les Terres de l’Ebre.

El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va negar, en canvi, cap relació entre l’incendi i el temporal de vent i neu que va deixar molts arbres caiguts als boscos i va destacar que aquest any “s’ha fet un esforç molt notable” per intensificar els treballs de neteja, si bé va admetre que “sempre es pot millorar”.

Al Parc de Collserola, per exemple, ventada va arrencar 80.000 arbres dels quals sols se n’han recollit la meitat perquè no disposen de recursos per fer-ho més ràpid. La Generalitat i la Diputació de Barcelona han proporcionat personal i maquinària a la brigada de neteja, però fins a finals d’any el bosc no quedarà lliure d’arbres caiguts.

Neteja a Collserola
El tècnic del servei de Medi Natural, Joan Capdevila, que lidera el dispositiu de prevenció d’incendis d’aquest espai natural, va explicar que la tasca de retirada dels arbres està sent molt complexa perquè “la ventada va ser molt forta”. I va afegir que “si a finals d’any no queda cap arbre al terra, ja serà molt”.

Capdevila va coincidir amb Baltasar, no obstant, que el risc d’incendi és el mateix que si els arbres estessin en peu. “Si la climatologia és bona, no hi ha d’haver cap perill”, va afirmar. De moment, només s’estan retirant els arbres caiguts als camins perquè hi puguin passar els vehicles de bombers en cas d’incendi: “Estem prioritzant. No els traiem tots perquè no acabaríem mai. La nostra feina és obrir camins”.

Els arbres es podien haver tret abans de l’estiu si el Parc tingués més recursos i pogués contractar empreses, “que són les que porten la maquinària adequada”, va admetre el tècnic. Els arbres caiguts, la fusta dels quals “no genera cap benefici”, ocupen una superfície aproximada de 500 hectàrees.

Pel que fa als incendis, el Parc de Collserola porta una bona ratxa aquest estiu, ja que fins ara només s’han declarat 19 inicis de foc “que es van detectar molt ràpidament des de les torres de vigilància”. Segons va indicar, “la mitjana a l’estiu és de 60 focs i en el temps que portem només s’ha cremat una hectàrea de matolls”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.