Societat

El govern amplia les ZEPA del Segarra-Garrigues per acatar la sentència europea

El límit en el 60% del canal posa en dubte la viabilitat de l'obra

El govern ampliarà per tercera vegada les àrees de protecció d'aus estepàries per complir amb les sentències de la Unió Europea que afecten directament la viabilitat del canal Segarra-Garrigues. La nova modificació suposa que 1.597 hectàrees que havien de poder regar sense restriccions amb el nou canal passaran a ser zones d'especial protecció d'aus (ZEPA). Amb aquesta nova ampliació ja seran 41.497 les hectàrees protegides dins l'àmbit regable del Segarra-Garrigues d'un total inicial de 70.150. És a dir, que el 60% de la superfície del canal tindrà algun tipus de protecció mediambiental i això limitarà les opcions de regar de milers de pagesos i, per tant, veuran reduïdes o vetades les possibilitats de viure del camp.

El govern posarà avui a informació pública aquesta nova modificació dels límits de la Xarxa Natura 2000 per un període 20 dies i al setembre aprovarà definitivament el projecte per evitar que la UE executi la sentència i imposi multes milionàries a Catalunya, a més de retallar fons europeus.

Posteriorment, el govern haurà de donar compliment a una segona sentència comunitària, tramitant de nou l'impacte ambiental del Segarra-Garrigues i elaborant els plans de gestió de les zones protegides, uns documents que determinaran si es podrà regar en aquests espais, el tipus de regadiu i conreus permesos o les compensacions als pagesos afectats per aquestes limitacions mediambientals. Tot plegat per protegir la terrera, la calàndria o el sisó, ocells de secà en perill d'extinció, segons les entitats ecologistes que van denunciar a la UE la construcció del canal.

7 nous municipis afectats
La nova ampliació de 1.597 hectàrees afecta els municipis d'Alfés, Aspa, Alcanó i Sarroca de Lleida i en menor mesura a Agramunt, Preixens i Oliola. Seguint ordres de la UE, el govern situa aquestes noves ZEPA en espais que permeten connectar diferents àrees protegides amb l'objectiu de crear corredors entre elles.

L'anterior ampliació, aprovada al juny després de rebutjar 750 al·legacions de pagesos i entitats, va crear unes ZEPA en 14.297 hectàrees, que la Comissió Europea encara va trobar insuficients. Amb les 41.500 hectàrees protegides, només en queden 28.653 de lliures i la majoria no seran de reg de plena dotació. Els regants ja consideraven exagerat l'espai protegit i ara dubten de la viabilitat econòmica de la infraestructura, ja que hi ha pagesos que es plantegen si val la pena invertir en sistemes de reg o en nous conreus. La construcció del Segarra-Garrigues té un cost de 1.500 milions, la segona obra més important de Catalunya després de la L9.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
INFRAESTRUCTURES

Adjudicada la tercera fase de la via per a ciclistes i vianants entre Reus i Cambrils

REUS
MEDI AMBIENT

Veïns de Camarles qüestionen els riscos de la planta de biogàs

CAMARLES
Societat

Mor Ramón Fonseca, fundador del bufet dels ‘Papers de Panamà’

Alumnes d’escoles i instituts faran de periodistes per un dia a la UAB

Cerdanyola del Vallès
agricultura

Els vinyataires fora de DO s’organitzen

barcelona

Tretze companyies actuaran enguany al Festival Internacional de Titelles

Gavà

Primer seminari català sobre Arxius i Turisme

lloret de mar
SOCIETAT

La Policia Local de Vilanova i la Geltrú crea una unitat contra l’incivisme

vilanova i la geltrú
SEGURETAT

Col·locaran 575 sensors de risc químic a l’entorn petroquímic de Tarragona

TARRAGONA