Societat

Saura afirma que era impossible de preveure les conseqüències de l'incendi d'Horta de Sant Joan

CiU qüestiona l'informe tècnic i el tracte donat als alcaldes i el PP recorda que s'havia anunciat un canvi de temps. El conseller recorda les dificultats climàtiques i d'accés perquè el vent va arribat a ratxes de 70 quilòmetres

Les conseqüències de l'incendi dels Ports de Beseit, que va causar la mort de cinc bombers i ferides molt greus a un altre, a més de cremar 1.140 hectàrees del parc natura, eren impossibles de preveure, ha afirmat el conseller d'Interior, Joan Saura, en la seva compareixença al Parlament. A més de les condicions del terreny, zones escarpades i de difícil accés, Saura destaca que el foc va tenir com a aliat el fort vent que va impedir el treball dels mitjans aeris d'extinció i va provocar una revifalla inesperada de les flames i van atrapar els bombers i va estendre l'abast del foc.

L'incendi dels Ports de Beseit de la setmana passada ha estat un dels més difícils dels últims temps, tant per l'orografia com per les condicions climàtiques, segons el conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura. Saura compareix aquest dimarts al Parlament i ha agraït la tasca i professionalitat dels cossos de seguretat de la Generalitat, resaltant especialment la pèrdua de cinc bombers i un altre que continua ferit molt greu. El conseller ha defensat la prioritat de la tasca especialitzada dels bombers “mil vegades” encara que s'enfadi la gent del territori.

Saura ha fet una relació cronològica de l'incendi i ha confirmat el diagnòstic dels agents forestals que el foc va tenir el seu origen en un llam caigut el 14 de juliol en una tempesta seca. La jornada tràgica del dimarts 21 de juliol, segons el conseller, va estar precedida per un empitjorament de les condicions meteorològiques que va obligar a retirar els mitjans aeris que combatien el foc i va escampar les flames en diversos fronts mentre s'advertia les unitats que estaven actuant sobre el terreny de la conveniència de prendre mesures de prevenció, fins que es va desencadenar la tragèdia i l'extensió del foc fora del perímetre que fins aleshores s'havia aconseguit mantenir. Saura s'ha mostrat disposat a prendre les mesures necessàries per restablir la zona.

El portaveu de CiU, Xavier Ballester, ha reclamat la constitució d'una comissió d'investigació per saber què va passar durant els dies de l'incendi després de qüestionar algunes de les informacions facilitades pel conseller. El diputat de CiU i alcalde d'Arnes, poble veí d'Horta de Sant Joan, ha criticat la deficient dotació del parc de bombers d'aquest municipi, l'hora en què el telèfon d'emergència 112 va rebre l'alerta d'incendi o fins i tot les conclusions dels agents rurals sobre l'origen del foc. Segons Ballestar, diversos testimonis i documents fotogràfics podrien posar en dubte la versió del llamp. El diputat de CiU també ha qüestionat la “pressió injustificada” exercida contra l'alcalde d'Horta de Sant Joan per les seves crítiques a la falta de col·laboració amb els cossos de seguretat i ha reclamat un “tracte més humà” en les relacions amb els responsables municipals.

Jordi Montanya, portaveu del PP, ha rebutjat la valoració feta per Saura i ha recordat que fins i tot en mitjans de premsa s'havia explicat els pronòstics meteorològics per a aquells dies i ha criticat la falta d'informació tècnica sobre l'incendi en el moment de fer la compareixença.

El conseller Joan Saura ha informat a la Comissió de Justícia, Dret i Seguretat Ciutadana del Parlament sobre les causes de l'incendi forestal d'Horta de Sant Joan i les tràgiques conseqüències que van provocar la mort de cinc bombers del graf de Lleida. El conseller estava acompanyat pels seus col·laboradors Joan Boada i Olga Lanau. A la compareixença hi han asssistit diversos comandaments dels bombers i càrrecs municipals d'Horta de Sant Joan i Prat de Compte.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.