Societat

Activada l'alerta del pla de protecció civil davant de la previsió de forts vents

Meteorologia

El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (Cecat) ha activat aquest divendres, a les 17.11 hores, la fase d'alerta del pla de Protecció Civil (Procicat) davant de les previsions de forts vents per avui i demà, fet al que cal sumar l'estat d'afectació d'alguns municipis a causa del temporal del 24 i 25 de gener, segons han informat els Bombers de la Generalitat.

La Generalitat ha demanat aquest divendres al matí precaució a la ciutadania davant dels forts vents previstos per divendres i dissabte, amb ratxes màximes superiors als 126 quilòmetres per hora en els dos extrems del litoral català. Les comarques afectades són Montsià, Baix Ebre, Baix Camp, Alt Empordà i Baix Empordà

La Direcció General de Protecció Civil ha recomanat "extremar al màxim" la precaució a les activitats a l'aire lliure, especialment en zones de muntanya –com als telecadires de les estacions d'esquí– i àrees arbrades, i més encara a les zones afectades pel vendaval de finals de gener.

Als municipis, la Generalitat sol·licita que prenguin les "mesures adequades" per al mobiliari urbà, l'enllumenat dels carrers, les motos i cotxes aparcats, grues d'obres, contenidors d'escombraries, arbres en general i "tota mena d'activitats en zones de pública concurrència". També se'ls sol·licita que facin arribar aquestes recomanacions a la població.

També ha demanat no deixar testos o elements decoratius a façanes, balcons o llocs des dels quals puguin caure al carrer, així com recollir els tendals i assegurar altres elements exteriors sensibles al vent com les antenes. Es recomana tancar bé portes i finestres i baixar completament les persianes. En circular per carretera, sobretot en vies ràpides, es recomana precaució sobretot a camions i vehicles amb remolcs. Als ports, confraries de pescadors i clubs nàutics se'ls demana que amarrin bé les embarcacions.

La Conselleria de Medi Ambient ha recordat que no es pot fer cap tipus de crema a menys de 500 metres d'una zona forestal a tota la província de Tarragona i el sud de les províncies de Lleida i Barcelona.

A partir de les 19.00 hores de divendres, és possible, amb una probabilitat inferior al 30%, que el vent bufi a més de 90 quilòmetres per hora a la comarca de l'Alt Empordà (Girona), la província de Tarragona i el sud de Lleida i Barcelona. En els dos extrems del litoral el vent pot superar els 126 quilòmetres per hora.

Durant la matinada, el fort vent serà probable –amb probabilitat entre el 30 i el 70%– en les mateixes zones més les del Pirineu i Prepirineu. Des de les 7 del matí fins a les 19 de la tarda de dissabte, el risc s'estendrà a tota la província de Lleida, la Catalunya Central, el sud de l'àrea metropolitana de Barcelona i el Baix Empordà.

A partir de les 19 hores i fins a la una de la matinada, el risc minvarà, tot i que seguiran sent probables i possibles els vents de més de 90 quilòmetres per hora a tot Tarragona, el sud de Barcelona i Lleida, el Pirineu i Prepirineu i l'Alt Empordà

Als dos extrems del litoral es podrien superar els 126 quilòmetres per hora, així com a les cotes altes del Pirineu i Prepirineu, i durant les hores centrals. El vent bufarà de component nord i oest.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.