la contra

De la brossa a la nevera

L'empresa de Vila-rodona Els Fruits Saborosos ha signat un conveni amb l'Ajuntament de Tarragona i així aprofita les taronges amargues dels arbres bords per elaborar melmelada

Algú ha pensat mai què caram es fa amb les taronges bordes que es fan als tarongers plantats pels carrers de Tarragona? Sincerament, mai m'ho havia plantejat i m'apostaria diners que molts dels que estan llegint això, tampoc. Vaja, que no és un assumpte que tregui el son a ningú, encara que en algun moment puntual sempre pot generar interès. El cert és que aquestes fruites sí que tenen una utilitat perquè l'empresa Els Fruits Saborosos, de Vila-rodona, les aprofita per elaborar melmelada de taronja amarga, gràcies a un conveni signat amb l'Ajuntament de Tarragona. «Buscàvem taronges amargues perquè al mercat no se'n troben i una amiga nostra que treballa a Tarragona ens va dir que n'hi havia i que cada any se'n llançaven milers de quilos a la brossa», va explicar Mireia Jordana, una de les dues responsables de l'empresa de Vila-rodona –l'altra és Bet Carbonell–. Cada any, el consistori li proporciona uns 3.000 quilos dels arbres que té repartits per tota la ciutat, encara que molts més continuen anant a parar a compostatge; possiblement més del doble. Tot i que es tracta d'arbres bords, la melmelada és de qualitat gràcies que el tractament que duu a terme l'Ajuntament és molt acurat, i, segons explica Jordana, «és com si fos agricultura ecològica».

En els pots de melmelada que es comercialitzen –són de 270 grams– s'indica clarament que les taronges amb les quals s'ha elaborat són de la ciutat de Tarragona. En virtut d'aquest conveni, en l'etiqueta es promociona la candidatura de Tarragona per ser capital europea de la cultura del 2016. A més, el consistori la utilitza com a regal institucional; un complement que agraeixen les dues responsables de l'empresa perquè els ajuda a fer-se conèixer i a obrir-se mercat. Les taronges els arriben entre gener i febrer, en un procés que també coordina el consistori tarragoní a través de l'àrea de Parcs i Jardins. De fet, tot això ha estat possible gràcies a una amiga de les dues empresàries que treballa en el servei de neteja de Tarragona.

De fet, fa només cinc anys que van iniciar aquesta aventura comercial, però la varietat de productes ja impressiona. A Tarragona, se'n poden trobar només a tres llocs: a l'establiment Clap de Ceps (al carrer Merceria), a Can Domènech (Apodaca) i al mercat Central. Com qualsevol iniciativa empresarial recent, internet també esdevé un aparador important, i per això, a través del web www.eelsfruitssaborosos.com, es poden visualitzar tota l'oferta de melmelades: des d'albercoc, caquis, pastanaga, pebrot, mandarina, pera, tomàquet, plàtan, o ceba confitada, entre d'altres. A més, també s'hi pot trobar codonyat, salsa de romesco i tripac, que és un tast de tres melmelades variades.

La de taronja amarga és la novetat i, de moment, l'única que es comercialitza gràcies a un conveni amb una institució oficial. Diuen que a Anglaterra és una de les melmelades més populars i que té més acceptació, tot i que a casa nostra «és més aviat un gust adult», en un clar missatge que a la canalla potser no li agrada el seu gust.

Els fruits saborosos és també el nom d'una obra de Josep Carner, el qual tant la Mireia com la Bet llegien de petites.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.