Societat

OLOT

Gairebé 100.000 visitants a l’Espai Cràter en dos anys

L’Espai Cràter és a punt de superar la xifra de 100.000 visitants dos anys després d’obrir portes. En concret, ha rebut 98.263 usuaris, 82.299 dels quals (84%) han visitat l’exposició. Majoritàriament es tracta de públic familiar que visita l’exposició de manera lliure o guiada, tot i que cada vegada són més habituals els grups que opten per una visita guiada a demanda. Només durant el 2023 es van fer 106 visites guiades de programació pròpia, els caps de setmana i festius, i 104 visites guiades a demanda per a grups, arribant a 3.683 persones. Per a aquesta Setmana Santa, el centre es prepara per rebre nous visitants i ha ampliat la programació tant de visites guiades com de tallers familiars.

Un altre dels públics més importants i consolidat són els escolars. Durant aquests dos anys, 23.719 alumnes han visitat l’Espai Cràter i participat en alguna de les activitats educatives. La majoria (77%) ho han fet a través del Servei Educatiu de l’Espai Cràter i la resta a través d’empreses de guiatge i educació ambiental del territori.

Un dels objectius de l’Espai Cràter és arribar a nous públics. Actualment, el 91% dels visitants provenen de l’Estat espanyol i, concretament, de Catalunya (84% del total), la Comunitat Valenciana, les Illes Balears, el País Basc i Madrid. Del públic internacional, França es manté com el país que més visita l’equipament (55% d’aquest públic), seguit dels Països Baixos, Alemanya, Bèlgica i el Regne Unit. La població de la Garrotxa representa l’11% del total de visitants a l’exposició.

Precisament, la població local és un dels públics que més utilitza l’Espai Cràter també com a espai social i cultural. En aquests dos anys, s’han realitzat 300 activitats a la

Sala Magma i l’Aula Bufador (tant pròpies com organitzades per entitats i empreses), a les quals han assistit 16.000 persones. L’Espai Cràter s’ha convertit així en un dels equipaments més singulars de la ciutat.

Experiència excel·lent, segons els visitants

A banda de les dades quantitatives, el centre valora molt positivament les qualitatives, que segueixen sent excel·lents. Les persones que han visitat l’exposició puntuen amb una nota mitjana de 9,37 la seva experiència, una qualificació que creix respecte a l’any anterior (9,15) i que exemplifica el procés de millora contínua pel que treballa l’equipament. Alguns dels aspectes que destaquen més positivament els visitants en les enquestes d’avaluació són la interactivitat, la claredat i didàctica dels continguts, les propostes de ludificació o la maqueta central.

Altres dades que s’extreuen de les enquestes són que el 33% dels visitants venen expressament a la ciutat per veure l’Espai Cràter i que el 67% aprofiten per conèixer altres equipaments culturals o espais naturals de la ciutat o de la comarca. Sobre si s’allotgen aquí o no, el 48% dels visitants fan nit a la Garrotxa.

Visita dels representants de FEDER

Coincidint amb el segon aniversari, l’Espai Cràter ha rebut la visita dels representants del programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, en el qual participen membres de la Comissió Europea, del Ministeri d’Hisenda i de la Generalitat de Catalunya. La comitiva ha pogut conèixer l’equipament en el marc d’una visita a projectes finançats amb el Fons Europeu de Desenvolupament Regional, que ha tingut lloc aquest dilluns 18 de març.

“Avui hem visitat l’Espai Cràter per apropar-lo a les institucions europees i

estatals i fer-los conèixer de primera mà la interacció i sinergies que representa”, ha afirmat el director general de Fons Europeus i Ajuts d’Estat, Aleix Cubells, i ha destacat el “suport institucional multinivell” que ha rebut el projecte, que “ha estat possible gràcies a les aportacions de l’Ajuntament d’Olot, la Generalitat de Catalunya i la Comissió Europea”. També ha volgut subratllar el caràcter “emblemàtic i immersiu” del centre, que esdevé un “nexe d’unió entre coneixement, cultura, natura i turisme”. Durant la seva intervenció, Cubells ha recordat que, a part d’aquest projecte finançat amb fons FEDER, “el municipi d’Olot ha rebut gairebé 1 milió d’euros de fons React”, vinculats als Next Generation EU, amb els quals s’han pogut rehabilitar els instituts de Greda i La Garrotxa i iniciar la construcció de la via verda entre Olot i can Blanc.

Cubells ha format part dels representants del programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020. El cap adjunt de la Unitat Portugal-Espanya de la Direcció General de Política Regional i Urbana de la Comissió Europea, Diego Villalba de Miguel; la relatora dels Programes del FEDER de Catalunya - Unitat Portugal-Espanya de la Direcció General de Política Regional i Urbana, Rosanna Micciché, la Directora general de Fons Europeus del Ministeri d’Hisenda, Esperanza Teba Samblás Quintana, també han integrat la comitiva que aquest dilluns ha visitat Olot.

L’alcalde d’Olot, Josep Berga, ha subratllat “la importància d’aquesta visita pel fet que representants de la Comissió Europea, del Ministeri d’Hisenda i la Generalitat de Catalunya hagin pogut conèixer l’Espai Cràter, en una jornada que també els porta al Sincotró Alba i altres equipaments que són resultat d’aquest suport institucional”. Berga ha recordat que “els fons europeus FEDER han estat decisius a l’hora de fer possible la construcció d’aquest espai” que, en només dos anys, està a punt d’arribar als 100.000 visitants i genera un impacte molt destacat a la ciutat i a la comarca.

A l’Espai Cràter, els representants del programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, han estat rebuts per l’alcalde d’Olot, Josep Berga; els tinent d’alcalde Josep Quintana i Estanis Vayreda, a més dels regidors Gemma Canalias i Jordi Güell, i el director de l’equipament, Xevi Collell. La trobada ha començat amb una presentació del projecte i ha seguit amb una visita a l’exposició sobre vulcanologia i a la resta d’instal·lacions.

Impulsat per l’Ajuntament d’Olot, l’Espai Cràter va comptar amb un pressupost de 4’5M€, dels quals 1,8M€ provenen del Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea (FEDER), més altres aportacions de la Diputació de Girona, i de la Generalitat de Catalunya.

En la jornada d’avui, la delegació de representants del programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 ha visitat dos projectes més, finançats amb fons europeus d’aquest programa: l’escola Pla del Puig de Sant Fruitós del Bages i el Sincrotó Alba del Consorci per a la Construcció, Equipament i Explotació del Laboratori de Llum Sincrotró (CELLS).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva