Infraestructures i serveis

Olot es reforça com a capital del vulcanisme

Obre les portes l’Espai Cràter, un centre d’interpretació modern i multifuncional de vocació divulgativa

Olot estrena aquests dies l’ Espai Cràter d’Olot, un equipament singular destinat a ser el referent internacional de la divulgació del vulcanisme, el fenomen geològic que caracteritza la Garrotxa. Es traca d’un edifici subterrani a les entranyes del volcà del puig del Roser –a tocar d’un altre volcà, el popular Montsacopa–, on es mostren els processos eruptius del planeta i la formació dels volcans de la comarca. El discurs –didàctic perquè el seu públic objectiu és sobretot el familiar i l’escolar– es vertebra a còpia de realitat virtual, audiovisuals, fotografies, experiències immersives i pantalles interactives. Tot plegat resulta molt atractiu (res a veure amb la museografia clàssica), una característica que es combina amb continguts avalats per un vulcanòleg del prestigi de Jordi Martí Molist.

Les sales

Obra dels arquitectes Toni Casamor i Anna Codina , el complex té una superfície de prop de 1.300 metres quadrats repartits en dos nivells. El plat fort de la visita és la sala expositiva, en què trobem la majoria dels recursos descrits i que està presidida per una paret de greda natural del volcà on s’ha construït l’edifici. També crida l’atenció una gran maqueta de la comarca on s’explica la seva evolució geològica i les referències al moviment Salvem els Volcans que en la dècada dels 70 va atiar la creació del Parc Natural de la Zona Volcànica.

A més de la sala expositiva, el flamant equipament disposa d’un auditori o sala d’actes d’un centenar de seients, posat a disposició d’entitats per a actes culturals, i unes altres sales per a activitats educatives i de petit format, com ara tallers. D’altra banda, s’han signat acords amb diverses entitats perquè s’hi desenvolupin activitats de recerca i trobades professionals. A l’exterior, la ciutat ha guanyat un petit parc condicionat sobre la coberta de l’edifici.

Obertura per fases

De moment, aquest mes hi accedeixen grups concertats de professionals. A partir del mes que ve, i al llarg de tot aquest any, el públic garrotxí hi podrà entrar gratis, mentre que al visitant forà l’entrada li costarà 7 euros.

L’alcalde, Pep Berga, i el director del centre, Xavi Collell, van presentar ahir el nou equipament a la premsa, en una visita guiada en la qual Berga va indicar que un dels objectius de l’Espai Cràter –que haurà costat uns 4,5 milions d’euros, aportats per diferents administracions– és també fer de revulsiu pel comerç i la restauració.

S’hi espera una afluència de més de 40.000 persones a l’any.

LA DATA

01.03.22
és el dia
en què aquest complex s’obrirà al públic en general.

LA XIFRA

4,5
milions d’euros
ha costat l’Espai Cràter, dels quals l’Ajuntament n’ha posat 1,5.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT

Crearan vint places regulades per aparcar autocaravanes pagant 5 euros

TERRASSA
moda

Giambattista Valli il·lumina Barcelona en la Bridal Night

Barcelona
política

Agents de la Guàrdia Urbana irrompen al ple per reclamar millores salarials

TARRAGONA

Destinaran 1,8 milions per reparar “amb urgència” el passeig de Fenals

lloret de mar

Jaume Cruset i Ballart, pregoner de les Festes de Primavera de Girona

GIRONA