Societat

La pluja ha deixat als pantans menys aigua de la prevista

Sequera

Les precipitacions de les tres primeres setmanes d'abril han deixat poca aigua als embassaments de les conques internes de Catalunya. Des de principis de mes fins ahir, les reserves d'aquests pantans ha passat del 21,18% al 22,56%. En volum total, el nivell ha augmentat dels 147,06 hectòmetres cúbics del dia 7 d'abril als 156,63 hectòmetres d'ahir, segons les dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

La pluja de les últimes setmanes, doncs, ha fet possible recuperar gairebé 10 hectòmetres cúbics d'aigua. Aquesta xifra és positiva perquè representa el més gran increment de reserves d'aigua en molts mesos però cal recordar que, tot i les mesures d'estalvi en vigor, els habitants que reben subministrament de les conques del Ter i el Llobregat consumeixen gairebé 1 hectòmetre cúbic d'aigua al dia.

Previsions pessimistes
El departament de Medi Ambient i l'ACA havien calculat que l'onada de pluges que es va iniciar l'11 d'abril deixaria a les capçaleres dels embassaments entre 30 i 60 litres per metre quadrat i que això suposaria un increment de les reserves d'entre 15 i 30 hectòmetres cúbics. Un segon aspecte realment negatiu fa referència a les previsions per als pròxims dies. Ni el Servei Meteorològic de Catalunya ni l'Agència Estatal de Meteorologia preveuen precipitacions importants a Catalunya durant aquesta setmana.

Les dades de l'SMC, per exemple, indiquen que avui encara poden haver-hi ruixats al Pirineu, Prepirineu i quadrant nord-est, però el sol guanyarà terreny a partir de demà a tot el país. Per dijous, es preveu una "jornada assolellada amb el pas d'alguns núvols prims al principi de la jornada, i alguns núvol d'evolució diürna en punts de muntanya. No s'esperen precipitacions". Divendres i dissabte, "cel serè o poc ennuvolat en conjunt; no s'esperen precipitacions". Diumenge, "ambient assolellat; no s'esperen precipitacions", segons les prediccions del SMC.

L'increment de les temperatures podria accelerar el desgel al Pirineu i incrementar les reserves d'aigua als embassaments. Com ha passat les últimes setmanes, aquesta evolució tendeix a afavorir una mica més la conca del Llobregat que no pas la del Ter.

A la conca de l'Ebre, la situació ha millorat molt l'última setmana. Camarasa ha guanyat 12 hectòmetres cúbics en set dies; Escales, 11, i Oliana, 9 hectòmetres més.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.