Societat

Els Mossos han detingut 200 persones per robatori de coure des de principi d'any

El robatori de coure s'ha convertit en un problema greu després que el preu d'aquest metall s'ha disparat durant els últims mesos. Les persones que es dediquen a aquest tipus de delicte actuen sempre en grup, ja que el pes i el volum del coure ho fa necessari. Per això, durant el 2007 els Mossos d'Esquadra van fer unes 600 detencions relacionades amb aquest fet però al 2008, en menys de 3 mesos, ja se n'han fet més de 200.

Les últimes detencions s'han produït a la comarca del Berguedà. Aquesta matinada, una patrulla que realitzava un control rutinari de prevenció de robatori de coure, ha detectat 13 persones que havien entrat a una empresa tèxtil situada a la carretera C-154, al terme municipal d'Olvan. Totes elles són de nacionalitat romanesa, tenen entre 18 i 40 anys, i havien trencat el cadenat per entrar al recinte. Quan han estat interceptades pels mossos, estaven carregant fil i tubs de coure en diversos carretons, segons fonts policials. Per extreure els cables i desmuntar les canonades, els detinguts duien cisalles, tornavisos, alicates i tallafils.

Unes hores abans, 5 persones més han estat detingudes quan intentaven robar coure d'una empresa tèxtil de Guardiola de Berguedà. Els mossos els imputen un altre robatori similar que va tenir lloc el 21 de març en una altra empresa d'Olvan d'on es van endur tot el cablejat elèctric.

Els robatoris de coure han afectat especialment empreses, subestacions elèctriques, línies de ferrocarril i altres infraestructures. Aquest any ja s'han rebut unes 180 denúncies al respecte. Els últims dies se n'han rebut algunes per part de comunitats de propietaris que han patit el robatori del fil de coure del cablejat dels ascensors de la finca. S'han detectat dos casos d'aquest tipus a Sant Martí, a Barcelona.

Els Mossos han començat a investigar el mercat il·lícit de coure i les empreses del sector de la recuperació d'aquest material. Algunes d'aquestes empreses compren coure i altres metalls sense assegurar-se de la seva procedència, de manera que faciliten la sortida del coure robat. Segons la policia, alguns dels grups delictius desarticulats tenien acords amb empreses que els compraven el material sense prendre cap mesura de control.

Per aquest motiu, els Mossos han denunciat tres empresaris del sector, de nacionalitat espanyola i amb empreses situades a Badalona, Montcada i Reixac i Sant Adrià del Besòs. Un d'ells ja tenia antecedents policials. En aquestes empreses s'ha trobat cable d'alta tensió robat de les instal·lacions de la xarxa ferroviària i de subestacions elèctriques.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.