Societat

Societat

Clam contra la violència masclista

Centenars de persones van participar ahir en una marxa que va començar a Sant Joan les Fonts, on el mes passat una dona va ser assassinada per la seva exparella, amb ordre d’allunyament

Les filles de la dona assassinada van criticar durament el sistema judicial

Davant dels jutjats d’Olot, ahir al vespre les dues filles de la dona assassinada el mes passat per la seva exparella a Sant Joan les Fonts van fer memòria de la por i la impotència que havien passat per les amenaces de qui finalment acabaria matant la seva mare. També van rememorar la terrible escena de l’home presentant-se a casa –tot i tenir una ordre d’allunyament– i disparant mortalment. Va ser un relat emotiu i colpidor en què no hi va faltar una crítica dura al sistema judicial, entre les escletxes del qual es va escolar la tragèdia. “La justícia treballa més per controlar la víctima que no pas per controlar l’agressor”, es va queixar una de les noies en referència al tracte rebut des del moment que van denunciar l’home. Així mateix, va fer notar que setmanes abans que li disparés, l’assassí ja havia intentat posar fi a la vida de la dona.

Les seves paraules es van sentir en la concentració amb què culminava una marxa a peu des de Sant Joan les Fonts, organitzada pel col·lectiu feminista la Dalla de la Garrotxa. Centenars de persones hi van participar i, encara que molts eren de Sant Joan mateix, hi havia una nodrida representació de la resta de comarca, inclosos dirigents de col·lectius ben diversos. Una pancarta amb el lema “Ens volem vives. Juntes desmuntem la cultura de la por” encapçalava el seguici. Quan es va fer fosc, molts van encendre espelmes.

“Hi ha una barreja de tristesa i indignació i, sobretot, ganes d’exigir solucions a un problema que és molt real i que l’estem veient cada dia”, ens comentava quan s’iniciava la ruta la coordinadora de la Dalla, Raquel Vilar. Segons el seu parer, l’administració no hi dedica els recursos suficients. “Això queda demostrat des del moment que hi ha una justícia que no protegeix les dones que pateixen la violència pel simple fet de ser dones, i fins que no s’hi destinin mitjans suficients, no es podrà fer res; pensem que la dona assassinada a Sant Joan tenia una ordre d’allunyament i no li va servir de res. I això és perquè el fiscal no ho va fer bé, el jutge no ho va fer bé o perquè manquen mitjans”, va indicar. En canvi, Vilar va remarcar el fet que d’un temps ençà augmenta la sensibilitat social respecte de la problemàtica, és a dir, que la gent “ha dit prou”. En la seva opinió, “a part de les violències més extremes, com el cas de l’assassinat de Sant Joan, hi ha unes violències més quotidianes que potser fins fa poc no teníem identificades i estaven molt normalitzades, i el fet d’identificar-les fa que ara la gent respongui molt més”.

En la concentració davant dels jutjats d’Olot van parlar també amigues i amics de la dona assassinada i dues representants de l’associació de dones Alba van llegir un manifest en què, en la línia del que exposava més amunt Raquel Vilar, es demana més recursos per protegir les víctimes. La cantautora Agnès Algueró va completar l’acte amb dues cançons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia