Societat

Avis de Corbera aborden els maltractaments amb una obra de teatre

Membres d'un casal de gent gran escenifiquen un text original dels serveis socials del Solsonès

Es tracten diferents tipus d'agressions als ancians

Una dona d'edat avançada viu en pis de lloguer de renda antiga. El propietari del pis li fa la vida impossible perquè marxi. Entre altres formes de pressió li posa un gat mort a la porta de casa. La dona li explica a la filla i aquesta es pensa que la mare té demència. I la ingressa en una residència. Al cap d'un any, el bloc on vivia la dona s'ha transformat en un hotel. Aquesta situació, fictícia, és una de les situacions que es representen a Escenes amb tracte, una obra de teatre escenificada per un grup d'avis de Corbera segons el text original de l'obra que un grup de teatre de gent gran de Solsona va estrenar el 2013. El grup de Corbera ja l'ha representada en tres ocasions, al municipi del Baix Llobregat i també a Súria, el passat 8 de març, i té la intenció de representar-la allà on pugui. “Estan molt engrescats”, assegura Sandra Bou, la treballadora social de l'Ajuntament de Corbera responsable del projecte.

Bou va conèixer en un grup de treball contra els maltractaments a la gent gran de la Diputació la campanya Tracta'm bé, una iniciativa dels serveis socials bàsics del Solsonès que promou el bon tracte cap als ancians. Un grup de treballadores socials del Solsonès havia escrit un grapat de relats de ficció on recreaven situacions de maltractaments que es va acabar adaptant com a obra teatral amb el títol d'Escenes amb tracte. Bou va veure el potencial de l'obra “perquè és més gràfica i emotiva que una xerrada. Aquesta obra implica la gent gran i és xocant, perquè els maltractaments són un tema tabú”. I va buscar la forma de portar-la a Corbera.

Va trobar la directora, Mercè Laborda, una mestra de Corbera amb experiència en teatre amateur amb nens i joves. El planter d'actors era al casal de gent gran Les Magnòlies, i van implicar també alguns joves que van representar els fills a l'obra. En total, una quinzena de persones que, després de nou mesos, va tenir l'obra llesta l'octubre del 2014. La directora afirma que ha estat un projecte “ple d'emoció, perquè algú del grup sempre coneixia una persona que estava passant per la situació que escenificàvem”. Laborda destaca el compromís i la voluntat dels actors. I també el trencament de clixés. “A certes edats ja no veiem l'arquitecta, o la metgessa, sinó simplement la dona gran”, assenyala.

L'obra inclou sis escenes en què s'aborden diferents tipus de maltractaments. Es mostra l'abús econòmic entre germans. S'aborda l'assetjament immobiliari. Es recrea l'abús d'unes filles que acaben creant estrès a la seva mare, obligada a cuidar dels nets. Es parla de la soledat motivada per uns fills que no visiten la mare, que se sent més estimada per la cuidadora. I s'escenifica el maltractament social que suposen unes pensions irrisòries o uns semàfors que duren tan poc en verd que no donen temps perquè passi la gent gran. “Fins i tot amb la manera condescendent en què els parlem de vegades, els maltractem”, diu Bou.

Prendre consciència

Bou coneix de prop la situació que viuen molts ancians i en el seu dia a dia detecta maltractaments. “Hi ha fills que s'aprofiten econòmicament de les mares, n'hi han que no cuiden els seu pares, n'hi ha que cometen negligències com deixar la mare vuit hores al llit sense moure-la...”, explica. Aquesta treballadora social considera que cal molta conscienciació per abordar el maltractament als grans, i s'hauria de començar per “aprendre d'ells, tractar-los com persones amb un bagatge i respectar-los”. L'administració hauria d'invertir més recursos en polítiques de prevenció i en allotjaments i, des del punt de vista judicial, Bou defensa que s'hauria de tipificar el maltractament a la gent gran com un delicte per afavorir una intervenció més ràpida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]