Societat

escorxadors

vaga

Un any amb el focus en els escorxadors d'Osona

La vaga a Esfosa va servir per fer visibles els problemes dels treballadors a les grans indústries càrnies de la comarca

S'han assolit acords en el sector però sobretot s'ha parlat d'un conflicte proper però massa silenciat

A la comarca d'Osona hi ha uns 8.000 treballadors que formen part del sector carni. Aquesta xifra fa evident la importància d'aquest negoci en el territori osonenc i el pes que té en la seva economia. Dit així, la fortalesa d'aquesta indústria només hauria d'aportar beneficis a Osona, però en el darrer any s'han fet ben visibles els diversos problemes laborals, socials o mediambientals que generen certes grans industries de la comarca, especialment escorxadors. El detonant del salt d'aquesta temàtica cap a la primera plana mediàtica va ser la vaga que el comitè d'Esfosa, a on la Cordinadora Obrera Sindical (COS) tenia majoria, va fer els dies 29 i 30 de març del 2016: “La de les càrnies era una situació que estava silenciada, i després d'aquella vaga es va començar a debatre públicament el que passava als escorxadors i els treballadors van veure que podien alçar la veu”, explica Antoni Iborra, advocat del comitè d'Esfosa i membre de Càrnies en lluita, plataforma sorgida arran d'aquells fets per tal de defensar els drets de tots els treballadors del sector.

Aixequen la veu

En el cas d'Esfosa, després d'uns mesos d'estira-i-arronsa entre treballadors i empresa amb visites al jutjat incloses i amb l'amenaça d'un ERO sobrevolant l'escorxador més gran de la comarca, es va trobar un punt d'acord entre les parts: “Es van aconseguir parcialment les reivindicacions que es feien, però els treballadors ho van viure com una victòria”, remarca Iborra, que lluny del triomfalisme recorda que hi ha “molta feina a fer en temes com les falses cooperatives que s'utilitzen en escorxadors com el que Le Porc Gourmet té a Santa Eugènia de Berga”.

Precisament aquest ha estat l'altre focus d'acció en el darrer any, i més enllà de la pressió de treballadors, sindicats i plataformes com Càrnies en lluita el consistori de Santa Eugènia també s'hi ha implicat del tot: “La Generalitat ha acabat responent però ho ha fet a la insistència de les persones del territori”, explica l'alcaldessa Anna Franquesa. En aquest cas, a banda de les millores laborals també s'ha hagut de lluitar per l'encaix d'una gran indústria en un municipi sense les condicions per acollir-la. Sorolls, pudors, animals a ple sol o problemes de mobilitat amb els camions han estat capítols als quals s'ha hagut d'anar posant ordre en la mesura que ha estat possible: “Ara estem en un moment en què podem seure i parlar amb l'empresa perquè solucioni temes que ens preocupen, però ho fan perquè tenen una necessitat de créixer i de fer actuacions a l'escorxador i això els obliga a entendre's amb l'Ajuntament”, diu Franquesa, que reconeix que el canvi de gerent i la compra per part del Grupo Jorge –propietari de Le Porc Gourmet– de Càrniques Solà ha permès millorar les relacions: “En temes com l'aparcament de camions al polígon s'ha millorat força, i els Mossos hi han estat més a sobre. També tenim clar que l'escorxador no pot créixer més.”

Fil a l'agulla

Pel que fa a la situació laboral dels escorxadors en què s'utilitzen treballadors que formen part de cooperatives com passa a Le Porc Gourmet, l'advocat Antoni Iborra és del tot crític: “No tenen dret a l'atur, ni a una baixa ni vacances remunerades. Pateixen tot allò dolent del cooperativisme i res de la part positiva.” Sobre la modificació de la llei de cooperatives que s'ha fet darrerament, Iborra hi veu una part positiva: “Com a mínim es dona als treballadors més eines per poder exercir els seus drets com a cooperativistes, però és evident que encara hi ha molta feina per fer.”

Manifestacions per denunciar accidents laborals

Des de fa uns mesos i amb el suport de Càrnies en Lluita, els treballadors i treballadores de Le Porc Gourmet han rebut assessorament sobre quins són els seus drets i deures en el seu lloc de treball tenint en compte que formen part d'una cooperativa. En aquestes trobades, s'ha decidit que cada vegada que hi hagi un accident laboral al centre de treball de Santa Eugènia de Berga amb algun ferit de certa consideració es convocarà una manifestació per denunciar-ho el dissabte següent als fets. Des de Càrnies en Lluita volen fer visible una alta sinistralitat en el sector carni i que no es prenen les mesures de prevenció adequades perquè els accidents no es repeteixin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia