Societat

Ascó

Respecte per la Clotxa

Unes 900 persones van assistir ahir a la vuitena festa de la Clotxa de la Ribera, que enguany es va organitzar a Ascó

Pere Tàpies va ser el pregoner

Unes 900 persones provinents del conjunt de les comarques tarragonines van assistir ahir a la vuitena festa de la Clotxa de la Ribera d'Ebre, en aquesta edició celebrada a Ascó. Pel mòdic preu de 3 euros, els presents van poder degustar el plat típic, regat amb vi i oli de la zona, així com també van poder gaudir de l'acompanyament de la xaranga popular. En la mateixa plaça del Casal-rambla de Catalunya on es va celebrar l'àpat, des de les 11 fins entrada la tarda, també va tenir lloc una mostra de productes del territori. La festa va donar el tret de sortida de les jornades gastronòmiques en honor a aquest plat típic, que acabaran l'1 de maig, on els 17 restaurants riberencs que hi participen ofereixen entre els seus menús el plat de la Clotxa, cadascun al seu estil particular.

Per fer quatre racions, es necessiten 2 pans de pagès de mig quilo, 4 arengades, 2 cebes, 8 tomàquets, 2 cabeces d'allioli. Després de coure al foc els productes pertinents, només cal buidar el pa i farcir-lo amb els altres productes. És un plat senzill, però contundent, que antigament els pagesos cuinaven al camp, en les llargues jornades de treball. Que els asconencs tenen un gran respecte vers aquesta menja és clarament ostensible: tenen un capgròs en el seu honor, per Sant Antoni també li dediquen tradicionalment un àpat popular i en els seus restaurants és un dels plats que mai falla. Per aquesta ocasió, els organitzadors van voler aportar la traca final invitant com a pregoner Pere Tàpies, gastrònom, locutor de ràdio i cantautor, que en clau d'humor va donar la seva visió de la festa de la Clotxa donant unes pinzellades entorn la població i alguns motius d'actualitat. Es tracta d'una festa que cada any se celebra a un poble de la Ribera d'Ebre. “La nostra comarca està dividida en dos cubetes, separades pel riu Ebre. Un any es fa la festa a la cubeta nord i l'altre, a la sud. El passat es va fer a Ginestar, i el que ve toca a Rasquera”, assenyalava Joan Casanova, del restaurant Barcelona, de Móra la Nova, i un dels principals organitzadors de la diada. Tot i que hi assisteix força gent de fora, sobretot del Camp de Tarragona, els que s'arromanguen per preparar-ho tot són els veïns de la població on se celebra en cada edició. Francisco Batiste, del Grup dels Diables d'Ascó, deia: “Els Diables ens hem encarregat de parar les taules i servir les menges. De festa de la clotxa, també en fem a Sant Antoni, on nosaltres ja havíem donat un cop de mà en altres ocasions”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.