la contra

Arquitectura sense fronteres

La biblioteca Enric Miralles de Palafolls serà l'escenari d'un cicle de videoconferències entre reputats arquitectes catalans i estudiants de doctorat d'una universitat dels Estats Units

Els límits han caigut. El concepte espai i temps ha deixat de ser un entrebanc a l'hora de posar en contacte a l'instant persones que viuen en continents separats per milers de quilòmetres. El món de les noves tecnologies al servei de l'aprenentatge, del coneixement i del saber dels mestres en una disciplina tan complexa com és l'arquitectura.I en concret de l'arquitectura catalana. Sota aquesta reflexió s'ha organitzat a Palafolls, en el marc de la captivadora biblioteca Enric Miralles, un cicle de videoconferències en el qual noms de primera línia del sector mantindran una classe atípica amb estudiants de doctorat del campus de Bloomington, a la Universitat d'Indiana. Serà una oportunitat única perquè aquests alumnes no tan sols rebin la informació més directa del professional, sinó que puguin compartir amb ell, com si es tractés d'una senzilla conversa de cafè, els dubtes o les apreciacions que serien difícils de resoldre en un altre context. Les converses, com s'ha anomenat aquesta experiència multimèdia, són possible gràcies a la utilització d'un equip «que permet la transmissió interactiva d'àudio i vídeo, compartir documents, entre les dues seus i, de forma interactiva, la participació dels assistents en les dues sales».

La iniciativa compta amb el suport de l'Ajuntament de Palafolls, la Universitat d'Indiana i l'Anella Cultural de la Generalitat –un projecte que pretén intensificar l'ús de la xarxa com a instrument de difusió, producció i intercanvi cultural– i l'empresa tecnological Techno Trends, que subvenciona tot el muntatge del sistema.

I per què Palafolls? Els arguments són fàcils de trobar. El prestigiós Enric Miralles va deixar al municipi la seva darrera empremta en un edifici singular i bell dedicat a les lletres. Quin altre espai a mig camí entre Barcelona i Girona i amb una càrrega simbòlica tan evident podria acollir una experiència com aquesta? D'altra banda, el cicle estarà dedicat a l'arquitectura catalana des d'una òptica tan àmplia com diversa: el perquè del tramat urbanístic català, l'existència del turisme i la seva incidència en les propostes arquitectòniques, la importància de la restauració del patrimoni històric, el màrqueting de ciutats i la marca Barcelona... El primer a connectar el poble altmaresmenc i la universitat del mig oest americà serà el 25 de febrer amb la participació d'Oriol Bohigas i la conferència El model de Barcelona contra la incontinència urbana; Benedetta Tagliabue, companya sentimental d'Enric Miralles, serà a Palafolls el dia 11 de març amb L'arquitectura de Miralles / Tagliabue: estètica i societat. El 25 de març arribarà el torn de Joan Roca i Albert i la Urbanització, Catalunya i capitalisme global i el cicle el tancarà el dijous 8 d'abril Francesc Muñoz amb El model Barcelona versus la ciutat difusa.

Amb l'objectiu de fer arribar la iniciativa al major nombre possible de persones, totes les sessions seran transmeses en vídeo en directe a través d'internet i per accedir-hi tan sols caldrà anar al web del municipi www.palafolls.cat i prémer la icona converses. Un senzill i fàcil moviment per obrir de bat a bat les portes del saber.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.