Salut

Ja són deu els morts pels dos brots de legionel·losi al Vallès

En total, han afectat 48 persones, i només s'ha detectat el focus a Ripollet, que prové d'un camió de la neteja

La compareixença en comissió parlamentària del conseller de Salut, Boi Ruiz, i el secretari de l'Agència de Salut Pública, Antoni Mateu, va servir ahir per conèixer dues noves possibles morts pels dos brots de legionel·losi detectats el mes passat a Sabadell i Ripollet, les quals elevarien a deu el nombre de víctimes mortals, totes elles persones d'entre 45 i 94 anys que ja tenien patologies prèvies greus, com ara càncer i malalties renals.

Des de les últimes dades que va donar Salut el 26 de setembre, ja hi ha vuit casos més fins a arribar als 48. D'aquests, 41 són del de Sabadell, del qual encara es desconeix el focus i s'està pendent dels resultats de les analítiques; 28 afectats han estat donats d'alta, sis han mort, cinc continuen a l'hospital i dos no van arribar a ingressar. Pel que fa a Ripollet, en total s'han detectat set afectats: un d'ells encara està ingressat, dos han estat donats d'alta i quatre han mort. L'últim, detectat dilluns passat, només té l'informe de la necròpsia provisional, i també s'està pendent de confirmació de si pertany al brot de Ripollet una persona ingressada a l'hospital Virgen del Rocío, de Sevilla, que va passar 24 hores al municipi vallesà.

Davant les crítiques d'opacitat i falta d'informació, Mateu va defensar l'actuació del Departament de Salut, destacant la complexitat de tot el dispositiu. Amb tot, també va deixar clar que els dos brots es donen per controlats, ja que no s'ha detectat cap afectat en nou dies a Sabadell i en disset dies en el cas de Ripollet.

El focus d'aquest últim cas prové d'un camió de la neteja per reg, ja que una mostra del vehicle i la d'una persona afectada coincideixen en el mateix tipus i subtipus de legionel·la, denominat Pontiac Knoxville, a falta de tenir un patró molecular. El brot de Ripollet va afectar persones d'una àrea de 500 metres, la majoria de les quals, a més, no s'havien mogut del domicili.

En el de Sabadell, no s'ha localitzat el focus, tot i tenir indicis que apunten a una torre de refrigeració que podria ser de l'empresa Tractaments Tèrmics Carreras, situada al carrer Enginyer Playà, on es van detectar altes quantitats de legionel·la. En total s'han recollit 43 mostres ambientals de 19 instal·lacions i 42 torres –una de les quals es va tancar– i s'està pendent dels resultats de vint mostres humanes epidemiològiques que s'analitzen a Madrid.

El conseller Ruiz va admetre que s'haurà de plantejar incloure en la normativa altres processos de valoració per a aquelles instal·lacions de refrigeració que paren durant les vacances i reinicien la maquinària al setembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia