Presenten 250 projectes per construir el centre d'atenció sanitària de Campclar

Amb l'ampliació del CAP de Salou i la construcció del de Vila-seca es reduirà el nombre de visites a urgències a l'hospital Joan XXIII

El nou centre d'alta resolució (CAR) de Campclar donarà cobertura a una àrea de 60.000 habitants i serà l'eix del canvi de model de l'atenció sanitària als barris de ponent de Tarragona. És previst que la construcció comenci l'any vinent, però falta que l'Ajuntament de Tarragona enllesteixi la cessió dels terrenys, a la confluència del carrer Riu Anoia amb el Riu Siurana, i que el govern acordi la dotació de 500.000 euros. L'envergadura del projecte i el context econòmic actual ha propiciat que un cop posat a licitació, s'hi hagin presentat fins a 250 projectes. Així ho ha detallat el director dels serveis territorials de Salut al Camp de Tarragona, Joaquim Pellejà, que assegura que després de descartar-ne prop d'una desena, «ara s'estan revisant un per un».

A més d'oferir els serveis de medicina familiar, infermeria i pediatria, el centre tindrà consultes d'atenció sexual i reproductiva, rehabilitació, radiologia, atenció continuada (fora de l'horari del CAP) i consultes externes. De fet, l'obertura d'aquest nou servei implicarà que s'hi traslladin les consultes d'especialistes que ara hi ha al CAP de Torreforta-la Granja.

L'atenció continuada que ara es presta al CAP de Bonavista, també deixarà de fer-se un cop entri en servei el CAR de Campclar, ja que aquest incorporarà servei d'urgències.

El centre sanitari de referència a Ponent també tindrà cirurgia menor, com ja es fa en molts centres: «No és previst que s'hi faci cirurgia complexa, però això no vol dir que no s'hi pugui incloure posteriorment», va indicar Pellejà. Al Camp de Tarragona ja hi ha dos serveis sanitaris de característiques semblants: l'hospital de proximitat de Cambrils i el CAP Llevant de Tarragona, que sí que disposen de sales d'operacions.

L'obertura del centre sanitari de referència a Ponent tindrà altres implicacions per al CAP de Torreforta-la Granja, ja que aquest se sotmetrà a obres de reforma. Una vegada acabades i amb els metges especialistes treballant al CAR de Campclar, el responsable de Salut al territori assegura que el CAP de la Granja «s'esponjarà». De fet, aquest ha estat objecte de crítiques de les entitats veïnals pels retards en l'atenció que s'hi produeixen a causa de la falta d'espai i de professionals.

Menys pacients que acudiran a l'hospital

L'obertura del CAR de Campclar implicarà, entre altres coses, restar pacients al servei d'urgències de l'hospital Joan XXIII i, per tant, treure-li pressió, ja que es calcula que els pacients amb patologies lleus que arriben a les urgències hospitalàries han d'esperar entre una i quatre hores. El CAR de Campclar no serà l'únic que farà aquesta funció d'evitar col·lapses a les urgències hospitalàries. També ho faran el CAP nou de Vila-seca, del qual ja s'ha col·locat la primera pedra, i el CAP de Salou, que s'està sotmetent a una ampliació per albergar tant el servei d'urgències com el de consultes a especialistes. A la comarca del Baix Penedès passarà el mateix un cop funcioni el nou CAP de Calafell, que ja està en construcció des de principi d'any i que permetrà reduir la pressió assistencial sobre el servei d'urgències de l'hospital comarcal del Vendrell.

«Dubtes» sobre el finançament

Tot i que l'acord entre el govern estatal i el de la Generalitat sobre el finançament obre noves perspectives pel que fa a l'execució d'obres previstes, un dels dubtes que es planteja la Coordinadora d'Entitats del Camp de Tarragona és «si finalment hi haurà diners per començar les obres» del CAP de Campclar, assenyala Àngel Juárez, que és el president de la coordinadora. Joaquim Pellejà, el director dels serveis territorials de Salut, també admet que «cal veure la disponibilitat econòmica» a l'hora de materialitzar el projecte que ja ha estat licitat. No obstant, assegura que el nou CAP «està previst en el pla d'inversions, equipaments i infraestructures amb l'horitzó en el 2012». D'altra banda, Juárez veu bé la concentració de les consultes d'especialistes al nou centre perquè considera que permetrà reduir el temps d'espera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.