Medi ambient

La contraportada

Una invasió silenciosa

Amb l'explícit títol d'‘Aliens!', una exposició al Museu Darder de Banyoles tracta dels problemes que generen algunes espècies arribades de lluny

Molt abans que es popularitzés el terme “globalització”, el fenomen ja es donava en la fauna i la flora. Les conseqüències negatives no es van detectar fins molt després, quan, en molts de casos, ja no hi ha res a fer. Justament cent anys enrere, a l'estany de Banyoles hi van portar peixos d'orígens llunyans, en una iniciativa –ben intencionada, però nefasta– del veterinari i taxidermista Francesc Darder. Més tard, les societats de pescadors i la mateixa administració n'hi van introduir d'altres (el black bass o perca americana, per exemple); i en posar-se de moda les mascotes domèstiques, sovint hi han deixat anar animalets de tota mena quan a casa han començat a fer nosa (la tortuga de Florida ha arribat aquí d'aquesta manera). No totes les espècies foranes són invasores, és clar, però les que actuen com a tal –i n'hi ha unes quantes– fan molt de mal a les que són pròpies de la zona, fins al punt que les han fet desaparèixer, o gairebé. És el que passa amb la nàiada, la tortuga d'aigua i el barb de muntanya, si ens referim a víctimes del llac banyolí.

D'això tracta Aliens! La invasió de les espècies exòtiques, l'exposició que s'ha obert aquest cap de setmana al Museu Darder (efectivament, batejat en honor d'aquell Darder esmentat abans) i que es podrà visitar fins al març. L'objectiu –expliquen els seus coordinadors, la conservadora del museu, Georgina Gratacòs, i el director tècnic del Consorci de l'Estany, Miquel Campos– és fer prendre consciència de les conseqüències de la irrupció en un espai determinat d'un ésser viu aliè a la zona. Pensat sobretot per al públic escolar –s'hi organitzaran visites guiades i tallers–, el muntatge ofereix primer una visió general de la problemàtica i, seguidament, analitza la situació a l'Estat espanyol, Catalunya i la zona lacustre banyolina. Algunes dades espectaculars: a Europa hi ha 11.000 espècies invasores i a l'estany pràcticament no queden peixos autòctons.

El recorregut, que es fa amb diferents espais interactius, acaba amb la descripció del projecte Estany, un ambiciós programa finançat per la UE que precisament té com a objectiu retirar del llac les espècies invasores i recuperar les que hi poden viure de manera natural.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
llengua

Els centres sanitaris hauran d’atendre els usuaris en la llengua que triïn

barcelona
SOCIETAT

El Palau de Congressos torna a acollir ExpOtaku Tarragona

TARRAGONA
INFRAESTRUCTURES

Adjudicada la tercera fase de la via per a ciclistes i vianants entre Reus i Cambrils

REUS
MEDI AMBIENT

Veïns de Camarles qüestionen els riscos de la planta de biogàs

CAMARLES
Societat

Mor Ramón Fonseca, fundador del bufet dels ‘Papers de Panamà’

Alumnes d’escoles i instituts faran de periodistes per un dia a la UAB

Cerdanyola del Vallès
agricultura

Els vinyataires fora de DO s’organitzen

barcelona

Tretze companyies actuaran enguany al Festival Internacional de Titelles

Gavà

Primer seminari català sobre Arxius i Turisme

lloret de mar