Medi ambient

Els enginyers agrònoms demanen modernitzar i tecnificar les instal·lació de reg

El Col·legi presenta una manifest amb el seu posicionament davant la sequera

Demana actualitzar el Pla de Regadius de Catalunya

La modernització de les instal·lacions de reg a Catalunya està endarrerida i cal actuar amb celeritat per resoldre aquesta mancança . El Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya (COEAC) ha presentat avui un manifest en què demana accions per millorar el sistema de regadiu, no només del Canal d’Urgell, sinó també del de Pinyana i molts altres de Catalunya. “Pot semblar contradictori, però creiem que una de les solucions passa pels regadius, pels regadius eficients i tecnificats”, ha defensat la degana, Conxita Villar, durant la presentació del manifest amb el seu posicionament davant la sequera.

El COEAC alerta que Catalunya està “endarrerida” en la modernització de les infraestructures de regadiu i atribueix aquesta situació a la “falta d’inversió” per part de les administracions i a la “disponibilitat d’aigua” que s’havia tingut fins ara pels embassaments, les pluges i la reserva de neu als Pirineus. El vicepresident de la Comissió de l’Aigua del COEAC, Ignasi Servià, ha assenyalat que cal modernitzar tot el sistema i ha recordat que a Catalunya el 47% del reg és encara per inundació, un sistema que necessita volums importants d’aigua i no permet regular les dosis, quan la mitjana a l’Estat és del 22%.

Servià ha advertit que el camp viu avui la “sequera perfecta”, ja que a la meteorològica i la hidrològica, s’hi suma la “tecnològica”. Davant d’aquesta situació, el COEAC reclama ampliar la tecnificació del reg i actualitzar el Pla de Regadius de Catalunya (2008-2020), amb un conjunt d’actuacions planificades, com la modernització del canal d’Urgell, Pinyana, Conca de Tremp, regs del Baix Ter o de la Muga, entre altres. En el cas del canal d’Urgell, es calcula que el cost de modernitzar la infraestructura a les 70.000 hectàrees que rega el canal és d’uns 1.200 milions d’euros. El col·legi proposa incrementar la dotació dels fons europeus Next Generation destinada a la millora de l’eficiència del regadiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia