Medi ambient

tarragonès

recuperació del cabal del riu gaià

Salvem el Gaià tem que el conveni amb Repsol deixi el riu sec durant “mesos”

La plataforma demana que es garanteixi que el pantà del Catllar alimentarà el Gaià un cop cada quatre mesos

Repsol i la Generalitat signen avui l'acord

Satisfacció a mitges. La plataforma Salvem el Gaià, la principal impulsora de la lluita social al Baix Gaià (Tarragonès) per recuperar el cabal ecològic del riu Gaià, ha anunciat que demanarà que s'introdueixin sobre la marxa una sèrie de canvis en l'acord entre l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i l'empresa petroquímica Repsol, que permetrà alliberar recursos del pantà del Catllar i retornar l'aigua a la llera del curs baix. Tot i reiterar “l'avenç” que suposa el conveni, que se signarà aquest migdia a Tarragona, Salvem el Gaià considera que les seves característiques tècniques podrien comportar que el riu es quedés sec “durant mesos o anys”, ja que consideren que no fa del tot compatibles els usos dels concessionaris del pantà (Repsol i els regants de la Riera i el Catllar) amb un règim de cabals del riu “sostenible”.

Cabal d'emergència

Per evitar aquesta situació, Salvem el Gaià aposta perquè s'estableixi un període màxim de temps sense que s'obrin comportes al pantà del Catllar, encara que no s'hagi arribat a la cota mínima prevista al conveni. Així, la plataforma demana que es garanteixi l'alliberament d'aigua “cada tres o quatre mesos”, i que aquests recursos es prenguin directament de la concessió de Repsol, a qui es compensaria amb aigua del minitransvasament de l'Ebre. Amb aquest “cabal d'emergència” l'entitat creu que es podrà recarregar l'aqüífer i nodrir els refugis de la fauna del riu.

D'altra banda, la plataforma també reclama l'establiment d'una cota màxima al pantà i l'entrada a la comissió de seguiment del conveni de dos tècnics independents que puguin ser escollits pel Consell Conca del Gaià, pendent de constituir-se.

LA XIFRA

84,5
És la cota
a partir de la qual s'alliberarà el cabal. Salvem el Gaià tem que no s'hi pugui arribar en cas de sequera

Escenificació d'un conveni històric

El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, i el director a Tarragona de Repsol, Joan Pedrerol, signaran avui el conveni que permetrà que el cabal torni al curs baix del Gaià després de més de 30 anys. Baltasar també signarà amb l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) l'acord perquè la indústria empri aigua reutilitzada de depuradora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.