Tot va començar amb Darder

La introducció d'espècies foranes la va iniciar el cèlebre veterinari

El veterinari i taxidermista Francesc Darder (1851-1918), que era el director del parc zoològic de Barcelona i havia mantingut contactes amb banyolins influents, el 1910 va organitzar amb l'Ajuntament l'anomenada Festa del Peix. Entre altres activitats, es van llançar a l'estany –que des del punt de vista piscícola era pobre– diverses espècies de peixos que el mateix Darder va dur en aquaris portàtils, i altres que hi va tirar la mainada. Al cap de poc temps el van fer fill adoptiu de Banyoles.

Aquest va ser el primer pas per als canvis que la fauna i la flora de l'estany experimentarien al llarg del segle XX, a còpia de repoblacions. Les espècies dominadores avui dia són la perca americana (black bass), el peix sol i la gambúsia, totes tres originàries d'Amèrica. Per contra, de les autòctones, només la bavosa resisteix. La bagra, el barb de muntanya, l'anguila, la tenca i el punxoset –que eren els peixos habituals a l'estany a finals del segle XIX– han passat a la història. En els pròxims quatre anys s'intentarà recuperar la població de les tortugues d'estany (que es portaran de les Alberes) i les libèl·lules, entre altres espècies preferents, junt amb les nàiades (que es criaran en un laboratori). Abans, s'hauran fet captures selectives per retirar els peixos considerats forans.

En el marc del projecte es commemorarà el centenari de la Festa del Peix, a partir del mes d'octubre. S'ha previst muntar una exposició sobre la problemàtica de les espècies exòtiques i altres activitats de caire divulgatiu, pensades tant per als escolars com per al públic en general.

Què en faran, de les carpes?

R. E

Tot i que en recessió (víctima de la perca americana), la carpa és un altre dels peixos abundants a l'estany. Al Consorci troben que s'ha de considerar espècie forana, ja que es va introduir a principis del segle XX procedent d'Àsia. «Des del punt de vista científic, no hi ha cap dubte sobre això», recalca el director tècnic del Consorci, Miquel Campos. Però no tothom hi està d'acord. La nova llei de pesca la qualifica d'«espècie pescable» i no es pronuncia sobre si és exòtica o no. «Caldrà veure què diu el nou reglament de pesca i què decideix que es faci el Departament de Medi Ambient», respon Campos quan se li pregunta si la carpa formarà part de la llista d'espècies a retirar de l'estany. Els pescadors preferirien que la hi deixessin. Al setembre, el Consorci i l'entitat naturalista Limnos van fer una captura massiva de carpes i espècies foranes de la llacuna Margarit (milers d'exemplars que van servir com a aliment de les cigonyes en captivitat de Casa Nostra) i els pescadors es van queixar i ho van titllar d'«il·legal».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Mataró repensa el projecte ReNatura amb les aportacions dels veïns

mataró

Territori ordena a La Ballena Alegre enderrocar 4 piscines i retirar 89 bungalows

sant Pere pescador

L’AMB obre la barrera de sorra perquè l’aigua fecal surti al mar

Castelldefels
Societat

Es registren 670 situacions relacionades amb LGTBI-fòbia l’any 2023

Barcelona

Maria Cinta Blanch és la nova gerent per “refundar” l’empresa de residus

TERRASSA
transports

En servei la nova parada de Glòries a les línies T4, T5 i T6 de tramvia

barcelona
SERVEIS

Nou pas de vianants accessible entre el passeig Verdaguer i l’estació d’Igualada

IGUALADA
societat

Territori obre el procés per expropiar els primers 5 pisos buits de grans tenidors

barcelona
SOCIETAT

Pescadors de Vilanova i la Geltrú i Llançà, medalles de la pesca catalana 2024

VILANOVA I LA GELTRÚ