Successos

seguretat

Assalten una granja i maten 4 vedells i fereixen 6 vaques

És el segon atac al bestiar que pateix Can Pujadas de Vilafant, on ara els amos instal·len alarmes

A Borrassà van matar 17 gallines d'un corral

Han detingut tres nois per les sàdiques agressions

Els propietaris de la granja Can Pujadas de Vilafant feien instal·lar ahir un sistema d'alarmes i de tancament de les corts del bestiar per evitar que es repeteixin casos com el del 12 d'abril, quan uns assaltants van entrar a les instal·lacions, van atacar el bestiar a cops de matxet i van causar la mort de quatre vedells i ferides greus a sis vaques, que han pogut salvar la vida. Quan un dels ramaders de l'explotació va arribar-hi a les set del matí, es va trobar quatre vedells petits ensangonats. Estaven gemegant i agonitzant, ja que els havien fet talls a l'esquena, i els van haver d'acabar de sacrificar. Aquests animals, que estaven en els seus habitacles individuals, no van aconseguir fugir de l'atac dels brètols. Però també van resultar ferides sis vaques que, en treure el cap per fora les tanques com fan sempre per menjar, van rebre brutals cops de matxet. A una li van propinar un tall a la cara i a una altra gairebé li van separar el morro del cap, si bé totes elles van poder ser curades.

Aquesta no era la primera vegada que hi havia un atac a Can Pujadas. Fa uns quatre mesos, segons recordaven ahir els amos, ja els van entrar. Els van matar una vedella, van obrir les tanques i totes les vaques –unes 150– van sortir de l'estable i al matí les van trobar esgarriades per l'explotació.

Els ramaders estan esgarrifats de la brutalitat gratuïta dels assaltants, que és evident que no van actuar per robar sinó per la pura satisfacció de fer mal als animals. “Primer vàrem arribar a pensar que es tractava d'algú que ens volia mal per alguna cosa”, expliquen els afectats, que anteriorment havien patit algun robatori de llet i que, des de la darrera matança, no dormen tranquils. “Jo, si surto de nit, abans d'anar cap a casa, passo per la granja per comprovar que no ens hagin tornat a entrar”, afirma el fill. Ara, amb el seu pare, han optat per fer una inversió econòmica important per posar un sistema d'alarmes i estan més calmats perquè els Mossos els han comunicat que han arrestat els responsables: dos germans de Santa Llogaia i un noi de Vilafant, que van confessar la malifeta. Les detencions dels tres sospitosos, un d'ells menor d'edat, es van efectuar el 9 de maig, i els nois van quedar en llibertat després de declarar al jutjat. Fonts de la defensa dels acusats van assegurar ahir que els joves neguen els fets i que no hi ha proves que els impliquin en l'atac al bestiar.

Disset gallines mortes

Els Mossos també imputen als tres nois l'assalt perpetrat en una zona d'horts de Borrassà, on van cremar una barraca, van matar disset gallines i van deixar els cadàvers de les aus escampats. L'atac tampoc tenia el mòbil del robatori, sinó el de matar el bestiar “per divertiment”.

LES DATES

12.04.13
Van matar
vedells en una granja de Vilafant i 17 gallines en un corral de Borrassà, on van cremar una barraca.
09.05.13
Els Mossos d'Esquadra
van arrestar dos germans de Santa Llogaia i un noi de Vilafant pels atacs als animals.
13.05.13
Els sospitosos
van passar a disposició del jutjat de Figueres, que va dictar la seva posada en llibertat amb càrrecs.

Robatoris d'eines i avisos als pagesos mitjançant SMS

El cas de l'atac al bestiar és excepcional, però, en canvi, són habituals els robatoris d'animals amb la finalitat de vendre'ls i, en ocasions, els lladres escorxen la bèstia a la granja i se l'emporten a peces o sencera. Fa unes setmanes, en una explotació de Castellar de la Muntanya, dins del terme municipal de Quart, uns desconeguts van matar un vedell i el van esbudellar allà mateix, segons va avançar la Cadena Ser. Els robatoris de porcs, xais i aviram es repeteixen de forma cíclica a les granges de les comarques gironines. Però sobretot, el que pateixen els afectats, segons lamenten fonts d'Unió de Pagesos (UP), és la sostracció d'eines. Fa pocs dies, un pagès del Baix Empordà que treballava la terra va optar per plegar perquè era massa moll i va deixar el subsolador al camp. Quan hi va tornar passats uns dies per acabar la feina, l'eina havia volat. Necessàriament, els lladres el van haver de carregar amb un camió ploma, ja que és una eina voluminosa i pesant. En una altra explotació, els van robar una pala, una estripadora i una arada. Davant d'aquests episodis, els pagesos s'han organitzat i quan algú veu algun vehicle sospitós rondant per les granges, envien una cadena de missatges SMS per alertar la resta d'agricultors. “Nosaltres ens hem de protegir i ajudar els uns als altres, i per això ens hem organitzat a través dels avisos per telèfon”, diuen des d'UP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.