Successos

Ja n'hi ha prou!

Els veïns de Bàscara tallaran l'N-II de manera indefinida

S'hi concentraran de dilluns a divendres, de nou a deu del matí

Les protestes fan moure fitxa al govern espanyol per reduir la sinistralitat

Unes 300 persones es van aplegar a la via a la tarda

Sempre es diu que la paciència té un límit, i aquest ja s'ha traspassat de sobres entre els veïns de Bàscara, com van demostrar ahir, en el segon dia consecutiu de protestes contra l'alarmant sinistralitat que arrossega l'N-II a les comarques gironines. La indignació havia esclatat menys de 24 hores abans, quan 200 persones van sortir de manera espontània al carrer i van tallar la via per expressar la seva ràbia per la mort aquell mateix dia d'una veïna de Bàscara, Pilar Quer, en un xoc a l'N-II, a Vilamalla. Per continuar fent visible el seu malestar, una cinquantena de ciutadans es van tornar a concentrar ahir a quarts de vuit del matí al tram de la carretera que transcorre pel mig del terme municipal, que l'elevada circulació de camions converteix en extremadament perillós. Els manifestants van ocupar la via fins a la una del migdia. Durant cinc hores, el trànsit per la població va quedar interromput en els dos sentits de la marxa i els Mossos d'Esquadra es van encarregar de desviar els vehicles per l'autopista AP-7. Aquesta ferma pressió veïnal va tenir ben aviat els seus efectes. Just abans que l'acte del matí es dissolgués, l'alcalde, Lluís Lloret (CiU), va comunicar als assistents que les mobilitzacions havien arrencat un important compromís del Ministeri de Foment, que és el titular de la polèmica via. Com a mesura d'urgència, la ministra, Ana Pastor, va anunciar que, en el termini màxim d'un mes, s'alliberarà de camions tot el recorregut de l'N-II que travessa la demarcació de Girona. A partir de llavors, se'ls farà passar per l'AP-7, i, per això, el govern i la concessionària Abertis estan acabant de pactar uns preus tous per als afectats.

Fins que això no sigui una realitat, però, els veïns no tenen cap intenció de recular. Van acordar que continuaran tallant la carretera de manera indefinida. Es concentraran cada dia, de dilluns a divendres, de nou a deu del matí. Van aprofitar, a més, que a la població hi havia diversos mossos d'esquadra per traslladar-los aquesta voluntat i van emplenar un formulari de la policia, amb el qual se'ls autoritza legalment per efectuar els talls viaris. Abans que dilluns vinent s'iniciïn les concentracions diàries d'una hora, ahir els veïns van protagonitzar una segona manifestació. Van ocupar la calçada just després de la cerimònia d'enterrament de Pilar Quer, que tenia 60 anys. De les sis de la tarda a les vuit del vespre, 300 persones van tallar la carretera, on van portar a terme una emotiva encesa d'espelmes en record de les víctimes.

Vigilància pel pas dels alumnes

A part de l'acord entre el govern català i Foment perquè els camions de gran tonatge i que facin trajectes llargs no passin per l'N-II, en l'àmbit local es va posar sobre la taula una proposta per reforçar la seguretat en un dels punts que parteixen Bàscara en dos. Es tracta d'un pas de vianants que travessen molts alumnes. L'Ajuntament i la direcció de l'escola redactaran una sol·licitud per tal que entre setmana hi hagi una parella de mossos vigilant-hi, de tres quarts de nou a un quart de deu del matí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.