Successos

la CRÒNICA

Fitxes mogudes

Les infranquejables “orelles tapades” amb què els veïns de Bàscara denunciaven ahir que han topat al llarg dels anys en el seu clam per millorar la seguretat a l'N-II “s'estan començant a destapar”. Conscients que el seu malestar s'està visualitzant més que mai, una part dels manifestants volien aprofitar aquest cap de setmana per fer cartells i pancartes que exhibiran en les protestes diàries que ja hi ha programades la setmana vinent. “Prou morts”, “Qui serà el pròxim?”, “Per una nacional i un poble dignes” o “Ja n'hi ha prou” eren alguns dels lemes que els van sorgir de manera espontània, a peu de calçada. Consignes sense doble sentit, que persegueixen que “es mogui fitxa” i “s'acabi d'una vegada” el degoteig de morts a la carretera. Dins d'aquesta reivindicació històrica, han viscut un gener molt difícil. Dijous, Pilar Quer, una veïna del municipi que anava al volant d'un cotxe, va perdre la vida en una topada amb dos camions a l'N-II, a Vilamalla. Una tràgica notícia que arribava tan sols nou dies després que la conductora d'una furgoneta, Maria Carme Rodríguez, de 67 anys i de Vilamalla, morís en col·lidir amb un tràiler a Vilademuls.

Una columna de fum que es divisava a tres quarts de vuit del matí ja feia intuir ahir que l'acció ciutadana que va sorgir dijous arran de la mort de Quer havia estat el primer pas d'un seguit de mobilitzacions que de moment no tenen aturador. Entre els concentrats, hi havia Francesc Bartrina, que evidenciava que un dels principals problemes és que en ocasions passen pel poble fins a “una desena de camions” seguits. Al terme hi ha un únic senyal que indica que el límit màxim de velocitat és de 40 km/h, però en ocasions “van a 70, 80 i 90”. Prop de Bartrina, una professora jubilada feia posar la pell de gallina en recordar que, en els últims set anys, tres coneguts seus, de cases del voltant, han perdut la vida en sinistres a l'N-II. Per iniciativa pròpia, abans de les últimes eleccions al Parlament, la dona va escriure una carta dirigida a Artur Mas en què detallava la tràgica situació. A ella i a tots els veïns, no van dubtar en donar-los suport i a sumar-se a les seves reivindicacions l'alcalde de Roses, Carles Pàramo, i el de Garrigàs, Josep Masoliver. En paraules del batlle de Bàscara, Lluís Lloret, han sigut anys “d'accions i d'anar a Foment a Madrid”. Una lluita conjunta que ahir va acabar amb un fort aplaudiment quan el convergent va comunicar el compromís de Foment de treure els camions del traçat de l'N-II a la demarcació. Un anunci, si més no, esperançador.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.