Successos

Policial

Vehicles amb identitat

Els mossos del Grup de Recerca i Documentació són especialistes en l'anàlisi dels vestigis trobats en un accident per identificar els cotxes dels conductors que fugen

Passen periòdicament per les ITV de la demarcació per comprovar si algun automòbil ha estat manipulat il·lícitament i fan controls per evitar suplantacions en l'examen de conduir

L'anàlisi de les restes d'una òptica d'un vehicle trobades enguany a Anglès van ser suficients pels especialistes del Grup de Recerca i Documentació (GRD) dels Mossos d'Esquadra de l'Àrea Regional de Trànsit de Girona per determinar a quin Nissan Patrol corresponien, i van aconseguir així identificar la persona que hi anava al volant i que va fugir després d'atropellar una veïna del municipi, qui va resultar ferida greu. Els agents d'aquesta unitat, també recentment, van localitzar el xòfer d'un camió del qual va caure un dels tubs d'acer inoxidable que transportava, i que va quedar al mig de la calçada, a la carretera de Massanes. L'home va seguir el trajecte sense ser conscient de la pèrdua d'aquesta part de la càrrega, amb la mala fortuna que un motorista va passar per aquest punt poc després i va patir un accident en col·lidir amb la peça extraviada. Els investigadors van iniciar la recerca del camioner amb els dos únics vestigis que tenien: el tub i unes boletes de polímer que també van quedar escampades a la via. Tot i la sensació de cercar una agulla en un paller, van observar que els encaixos del tub eren molt característics i van esbrinar-ne tant el distribuïdor com el fabricant, qui al seu torn va informar als efectius quins eren els seus clients. Amb aquestes dades, van acabar sabent que un empleat d'una empresa de Tarragona havia carregat material en una fàbrica d'Anglès i no es va adonar que li faltava un dels tubs fins que va arribar al seu centre de treball. Els membres de la unitat expliquen que l'índex de resolució és “altíssim”, ja que supera el 90%, i afegeixen que a l'hora de trobar l'autor d'una falta o d'un delicte en matèria de trànsit mai no es basen en els seus antecedents. Recorden, precisament, el cas d'un senyor gran que circulava de nit i que va atropellar mortalment un home. L'ancià, però, no es va parar a socórrer la víctima i, quan els efectius el van interceptar, va declarar que va marxar del lloc perquè creia que havia topat amb un senglar.

A banda, els agents del GRD tenen un tracte molt directe amb les estacions d'ITV de Vilamalla, Olot, Ripoll, Girona, Celrà i Blanes. Hi controlen de manera periòdica els cotxes, sobretot els procedents de l'estranger i que inicien els tràmits de matriculació aquí. Es comprova si consten en les bases de dades i, a vegades, són els propis enginyers els que prenen la iniciativa i es posen en contacte amb la policia si detecten alguna dada de caràcter tècnic que no els coincideix i que els fa despertar sospites. Davant una possible irregularitat, els Mossos despullen el turisme en sentit metafòric: n'examinen la documentació i l'inspeccionen a fons per veure si ha estat manipulat. En els denominats vehicles falsos, els infractors sostreuen en ocasions un automòbil i fan que adopti la identitat d'un altre de les mateixes característiques que està matriculat legalment. La documentació del cotxe que blanquegen la roben o la falsifiquen, així com també les plaques de matrícula que li col·loquen. A partir d'aquí, l'intenten matricular i aconseguir documents bons per vendre'l posteriorment a l'estranger. Girona és una de les demarcacions on s'expedeixen més fitxes tècniques, ja que es tracta d'una zona fronterera. Les xarxes organitzades que es dediquen a aquest negoci són molt especialitzades i actuen basant-se en la situació econòmica o per comanda, de tal forma que si abans se centraven en vehicles de classe alta ara es focalitzen més en els de classe mitja i alta, com els tot terreny petits.

Els experts del GRD són requerits sovint per les unitats de trànsit, les d'investigació i pel Servei Català de Trànsit (SCT). Fan el peritatge de matrícules i documents, realitzen controls programats que normalment despleguen a la Jonquera i duen a terme xerrades sobre noves modalitats de falsificacions. El SCT, així mateix, els tramet recursos en què se sospita que hi ha dades falses i ajuden a identificar vehicles caçats per un radar –en casos aïllats, la matrícula que apareix en la imatge captada per l'aparell correspon a un altre automòbil i, per tant, s'emprèn la recerca del conductor real de la infracció–. En col·laboració amb la Prefectura de Trànsit, també revisen la documentació de les persones que es presenten a l'examen per obtenir el carnet de conduir per evitar suplantacions. Fruit dels controls, el dia 5 van detenir un jove de Salt de 22 anys, i de nacionalitat gambiana, que es va fer passar per un altre noi, a Olot. Al cotxe del noi hi van trobar el seu permís de residència, on hi constava el seu nom verídic, que era diferent del que va posar en els papers falsificats que va ensenyar als examinadors.

Entre els turismes recuperats
aquest any pels Mossos de la Regió Policial de Girona hi ha un Audi Q7 negre. Un ciutadà el va introduir a Catalunya amb documentació bona d'Alemanya, però, a partir d'un codi que als investigadors no els lligava, van descobrir que havia estat sostret a Txèquia. En la identificació d'un cotxe, l'aspecte més clau és el número de bastidor. A banda, el GRD mira si hi ha automòbils donats de baixa o amb matrícules provisionals ja caducades circulant per la xarxa viària gironina.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.