Punt divers

Avis de Vila-sana tornen a veure l'estany per primer cop des que el van dessecar l'any 1951

Un grup de set avis d'entre 78 i 91 anys han tornat per primer cop aquest dimarts a l'estany d'Ivars i Vila-sana des d'abans de l'any 1951 quan va ser dessecat per establir-hi terrenys de cultiu. Degut a la seva edat avançada i a la mobilitat reduïda, aquests avis que havien passat llargues estones caçant, pescant o gaudint de l'oci a l'antic estany, no havien pogut visitar encara aquest espai natural recuperat. Els avis han quedat meravellats al veure l'estany i han recordat tots plegats les seves experiències en aquest indret del Pla d'Urgell que de la mateixa manera que ara, antigament també era freqüentat per tots els veïns de la zona i gran quantitat de forasters vinguts d'arreu de Catalunya.

L'emoció i el record del passat eren presents a les cares d'aquests set avis octogenaris i nonagenaris que han tornat a l'estany per primer cop des de la seva recuperació. De fet, segons l'alcalde de Vila-sana, Joan Sangrà, ja feia unes quantes nits que no dormien pensant en el dia que arribaria el moment de fer la visita. En aquest sentit, Sangrà ha remarcat que l'acte d'aquest dimarts també servirà per recuperar la memòria històrica de l'antic estany.La visita ha estat una iniciativa de l'Ajuntament de Vila-sana que ha comptat amb la col·laboració del Consell Comarcal del Pla d'Urgell, que ha facilitat el servei de transport adaptat per traslladar aquestes persones, donat que moltes d'elles no tenen autonomia per desplaçar-se. Els tècnics del Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana, s'han encarregat de la visita, que s'ha concentrat a la zona de l'embarcador de Vila-sana.Una vegada han estat situats amb les cadires de rodes al peu de l'embarcador de Vila-sana, els avis han començat a recordar batalletes de la seva joventut a l'estany. Així tots plegats han coincidit en afirmar que l'estany era un dels punts de trobada d'oci i esbarjo dels veïns de la comarca i també de persones vingudes d'arreu de Catalunya. En aquest sentit, l'Antonio Clua, de 78 anys, ha explicat que anava a l'estany amb el seu pare per observar la fauna i pescar anguiles. Ell però, era encara massa jove per poder participar en les grans caceres que s'organitzaven.No fou el cas de Josep Caselles, de 84 anys, que ha explicat com participava en les caceres d'ànecs i fotges, moltes vegades organitzades per forasters que havien de llogar les embarcacions. En aquest sentit, Josep Maria Bonjorn, de 87 anys, recordava que en aquells temps cobraven 10 duros per remar durant tot el dia i transportar així als caçadors. En algunes ocasions, ha afegit, si tenien 'calers' al final de la cacera podien arribar a pagar el dinar al jove que els havia acompanyat amb el rem.Però a banda de la caça i la pesca, activitats que actualment estan prohibides a l'estany recuperat, a la zona també s'hi podien portar a terme altres activitats econòmiques, i es que de fet, de l'estany en vivien moltes persones i famílies. És el cas de l'Antonio Torrento, de 90 anys, que ha explicat que es dedicaven a recollir les tires de bova per posteriorment assecar-les i fer els seients de les cadires de fusta. Segons Torrento però, les tires de bova de l'època eren molt més llargues que les que aquest dimarts ha pogut veure a l'estany recuperat. Per finalitzar la visita, els avis han pogut gaudir d'un esmorzar al peu de l'estany i també se'ls ha entregat un pòster de l'estany recuperat així com el llibre 'L'estany d'Ivars i Vila-sana. La recuperació: d'un somni a la realitat'.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.