Política

NOTÍCIA DE CALEDÒNIA

Uns ninots de 1.400 lliures

El Tresor britànic recorre als Lego
per blasmar la independència

Els analistes de la cosa escocesa sostenen que bona part de la sort d'uns i altres dependrà de la percepció que els electors tinguin del benefici o el perjudici econòmic que causaria la independència o el manteniment de l'statu quo. Londres s'entesta a destacar els guanys que suposaria mantenir-se dins de la Unió, i un dels darrers informes publicats per refermar la qüestió sosté que, en cas de victòria del no, els escocesos serien 1.400 lliures més rics que no pas si acaben fent una trencadissa.

L'informe té 79 pàgines, algunes de prou incomprensibles, tant que els responsables del Tresor i del Ministeri d'Escòcia –conscients que seran pocs els que hi facin un cop d'ull– han recorregut als ninots de Lego per mostrar què es pot fer amb 1.400 lliures. Per exemple, 1.400 lliures s'estiren prou fins a pagar unes vacances per a dos a l'estranger amb diner de butxaca per comprar crema solar. El ninot de Lego representa una dona prenent el sol, amb un biquini més aviat cursi, en una platja qualsevol. Com aquest cas, han fet dotze representacions. Una altra: 127 viatges d'anada i tornada entre Glasgow i Edimburg en bus, a raó d'11 lliures el tiquet. I amb els Lego construïen una parada i un passatger tot esperant l'arribada del transport. O 280 hot-dogs en el Festival d'Edimburg. I reproduïen una mena de carretó de salsitxes i una taula per menjar a la fresca.

La resposta del govern escocès ha estat de manual: “Els números que presenta el Tresor són una fantasia de Lego.” Els ninots, a més, els han fet suggerir que Londres tracta els escocesos com nens. I els nens, ja se sap, necessiten ser tutelats per grans, argument recurrent en la relació Escòcia-Anglaterra.

Els Lego del Tresor britànic m'han recordat els que l'amiga Maria Dolors Genovès va utilitzar en el documental de TV3 Adéu, Espanya? (2010), solució imaginativa i molt encertada davant de l'evident falta d'imatges amb què s'enfrontava a l'hora d'il·lustrar la història de Grenlàndia, el Quebec i Escòcia. Genovès va recórrer a l'animació dels ninots per parlar, entre altres coses, de les gestes d'Eric el Roig, Jacques Cartier i Jaume VI d'Escòcia, coronat també rei d'Anglaterra el 1603.

La propera vegada que vegeu els fills jugar amb els Lego, els podreu demanar què votaran o què votarien. Potser no us entendran, però no per això seran innocents. En el debat que es cou, aquí i allà, ni tan sols els ninots ho són. Lego, però, no en vol sortir perjudicat i ha demanat que els ministeris de torn especifiquin que ells no hi pinten res, en el debat. Volen continuar venent ninots a tot arreu de les illes Britàniques, tant si Escòcia s'independitza com si no.


FALTEN 81 DIES



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia