Política

L’augment del pressupost de Defensa obre el pitjor cisma entre Sánchez i Díaz

La vicepresidenta exigeix una reunió de la comissió de seguiment de la coalició pel crèdit de 1.000 milions

Ve del fons de contingència i Podem no pot no votar-lo

El Consell de Ministres té una reunió preparatòria els dijous, la comissió general de secretaris d’estat i sotssecretaris, i va ser en aquesta cita quan un responsable d’Hisenda va llegir l’enunciat d’un crèdit extraordinari de 1.000 milions destinat a Defensa i provinent del fons de contingència. “Es relata cada punt per epígrafs i, si ningú pren la paraula, doncs no se’n parla més, i aquí no hi ha haver cap objecció”, relaten fonts de La Moncloa. L’aparent pau en privat entre alts càrrecs dels dos socis de coalició, però, ha deixat pas a l’esclat públic d’indignació de Yolanda Díaz en el que ja és el pitjor cisma entre Unides Podem i el PSOE des de la reforma laboral: la vicepresidenta exigeix a Pedro Sánchez una reunió urgent de la comissió de seguiment del pacte de coalició pel que considera una “deslleialtat”, mentre que la portaveu, Isabel Rodríguez, hi treu ferro i ho emmarca en la normalitat tot adduint que el soci coneixia la despesa a Defensa que ara l’escandalitza.

Una setmana després que Sánchez hagi agafat volada internacional amb la cimera de l’OTAN, Díaz va esclatar ahir i va recordar que el compromís d’elevar la despesa en Defensa de l’1% al 2% del PIB “suposa augmentar fins a 22.000 milions” la partida per a armament quan el seu ministeri, el de Treball, té un pressupost total de 30.000 milions. “No faig altra cosa més que cosir aquesta coalició”, va dir Díaz abans de legitimar-se per exigir “un alto en el camí”. L’excepcional pausa que Díaz vol, però, no és vista igual a La Moncloa. “La reunió forma part de l’acord de coalició, és habitual, normal i per a això hi és”, va dir la ministra portaveu, Isabel Rodríguez.

Si bé Podem presumeix que no votarà un augment per a Defensa, el cert és que Sánchez ho ha fet de tal manera que no permet a Díaz i Podem no votar res. A banda que el Consell de Ministres és col·legiat, el fet de vehicular el crèdit de 1.000 milions a través del fons de contingència (i no en un decret nou) fa que no hagi de passar ni pel Congrés i que entri en vigor automàticament sense ser votat enlloc. Així que, a Díaz i Podem, els queda la protesta i prou. “Són assumptes en verd que van al Consell sense sotmetre’ls a consideració perquè venen treballats”, va dir Rodríguez tot posant en qüestió l’astúcia dels de Podem a l’hora de detectar a temps l’abast del crèdit –el va recitar un alt càrrec d’Hisenda tot i ser per a Defensa– en la cita preparatòria del Consell de Ministres. L’enviament de dos vaixells destructors dels Estats Units (de quatre passarà a sis) a la base de Rota, de fet, tampoc no es votarà el 2022, sinó que serà un litigi del 2023.

LES FRASES

El 2% del PIB suposa 22.000 milions més a despesa militar, i tot el pressupost de Treball són 30.000 milions
Yolanda Díaz
vicepresidenta segona
La reunió a la qual es refereix forma part de l’acord de coalició, és habitual, normal i per a això hi és
Isabel Rodríguez
ministra portaveu


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia