Política

Mas s'ho juga tot al 6-M

Rebutja fer un pas al costat i posa el seu futur a les eleccions, que convocarà dilluns

Descarta cedir per “dignitat” i per “salvar” un procés transversal

Acusa la CUP de malbaratar el 27-S per una “hiperrevolució” inviable

CDC, ERC i la CUP no veuen possible salvar el mandat més curt

Artur Mas s'ho jugarà tot a les eleccions del 6 de març: l'articulació d'una nova majoria independentista, amb la incògnita de si serà suficient per tirar endavant el procés, i el seu futur polític. El president de la Generalitat en funcions va comparèixer ahir al Palau de la Generalitat per confirmar que no farà més cessions a la CUP “per salvar el procés”, amb l'argument que la construcció de la independència serà impossible amb vets i exclusions, però també per “dignitat”. “La presidència de la Generalitat no és una subhasta de peix”, va etzibar. El missatge era inequívoc: ell no es mourà i només un canvi de posició inviable dels anticapitalistes evitarà la convocatòria automàtica d'eleccions.

Mas es va declarar “preparat” per signar, dilluns, el decret dels comicis, i ho farà encara que sigui “a contracor”. Arribats en aquest punt, va acotar els marges del repartiment de les responsabilitats. El líder de CDC va assenyalar la CUP com a culpable del cul-de-sac actual. Va llençar dures acusacions contra la formació anticapitalista perquè considera que ha prioritzat el qui al què i al com. Mas els va culpar d'haver fet impossible aplicar el mandat democràtic del 27-S en pro d'una revolució d'esquerres condemnada a ser minoritària i inviable. Això sí, va agrair l'intent fallit dels cupaires que van defensar la seva investidura per salvaguardar el procés, a qui indirectament va personalitzar en la figura d'Antonio Baños, l'endemà que aquest hagués confirmat la seva marxa per les discrepàncies amb la decisió presa pel consell polític ampliat, i va furgar en la divisió de l'assemblea de Sabadell, qüestionant la decisió presa finalment.

L'autocrítica va ser limitada i en forma d'un nou punyal a la CUP. “Vull reconèixer un error meu i de JxSí, i és haver confiat en el sentit de país de la CUP”, va sentenciar. Pel que fa al propi paper negociador, va remarcar que
la coalició va plantejar a
la CUP una presidència “més compartida” amb Junqueras, Raül Romeva i Neus Munté, el sotmetiment a una qüestió de confiança en 10 mesos, un pla de xoc que, segons va dir, el govern aplicarà igualment perquè formava part del programa de la coalició, i l'aprovació de la declaració de ruptura.

Ningú sembla disposat a facilitar que l'acusin d'haver llençat la tovallola abans que s'exhaureixi el termini del cap de setmana. Ni CDC, ni ERC, ni la CUP creuen possible salvar la legislatura més curta perquè ningú està disposat a cedir. Però l'escenificació s'imposa. Mas es va avenir a continuar conversant fins dissabte, encara que consideri que JxSí ja ha fet “tot el que podia fer”. Hi va accedir atent la reclamació vehement d'Oriol Junqueras perquè es treballés per a un acord fins al final, tot i els inequívocs aires de precampanya electoral que escalfen la primera setmana de l'any i que van condicionar tant la compareixença del líder republicà de dilluns com la del president d'ahir.

Mas va justificar la determinació de no cedir amb un triple blindatge previ en tres fronts. Comptava amb l'aval esperat de CDC, després de l'executiva de dilluns, en què la direcció va fer pinya amb el líder prioritzant un difícil intent per reeditar JxSí. Junqueras també havia aclarit, en declaracions a Catalunya Ràdio, que no optaria a ser investit per la CUP com a alternativa a Mas, tot i que la vigília havia evitat fer explícit el suport a la candidatura del convergent. Finalment, la direcció de JxSí va ratificar-se en el nom del president, accedint a fer un darrer esforç negociador de bracet de l'ANC i Òmnium, que serà probablement dijous.

Determinada a aglutinar l'electorat independentista moderat, CDC es llença a les eleccions amb el seu líder al capdavant, tot i que ahir Mas no va voler reiterar la seva intenció declarada de tornar a aspirar a presidir la Generalitat. D'entrada, els convergents intentaran que ERC s'avingui a repetir JxSí, tot i ser conscients de les dificultats que això passi. “Si no hi ha més remei i anem a aquesta convocatòria electoral, no només intentarem que el procés no acabi tocat sinó que intentarem que acabi enfortit, perquè tinc moltes coses a explicar, moltíssimes”, hi va afegir. Per començar, va recordar que l'ERC que jugava a l'equidistància va estar present en totes les reunions de JxSí amb els anticapitalistes. “No és un problema entre CDC i la CUP”, va rematar.

La CUP se sent insultada i l'oposició ataca el president

La CUP va respondre a la compareixença d'Artur Mas en un comunicat. Abans que, demà a la tarda, els seus dirigents s'expliquin en una roda de premsa, la formació anticapitalista va referir-se als “termes insultants” amb què el president de la Generalitat es va referir als cupaires. “No volem entrar en el vocabulari agressiu, el discurs fratricida ni en les faltes de respecte que ha fet a tot un espai polític que és el de l'esquerra independentista”, va assenyalar la CUP. Els cupaires, de fet, van formular un enèsim emplaçament a CDC perquè cedeixi amb el nom de Mas. “L'altura de mires i el sentit de país demanen ara un moviment als dirigents de Convergència”, van insistir.

L'oposició va carregar amb rotunditat contra el president de la Generalitat. La cap de files de C's, Inés Arrimadas, va atribuir les negociacions fallides de JxSí i la CUP al “fracàs personal” del també líder de CDC i del full de ruta independentista.

Pel primer secretari del PSC, Miquel Iceta, s'han “perdut” tres mesos d'acció política que, a parer seu, han estat “agònics”, i va argumentar la necessitat que a partir de les eleccions del març es formi un “bon govern” que se centri en els problemes socials del país. Catalunya Sí que es Pot es va declarar preparada per a les eleccions. El president del grup, Lluís Rabell, va valorar la coherència de la CUP i va advocar per “una majoria de progrés” favorable a un rescat ciutadà, al procés constituent i al referèndum. El PP va culpar Mas d'haver donat autoritat i haver “normalitzat” la CUP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia